När Jens i torsdags tog tåget frän Linköping till Malmö för att se – och delta i – matchen mot Kiev och hylla Mackan i hans sista hemmamatch, tog Akki och jag bilen till Linköping för att en vecka försent fira Vincents tvåårsdag. Bilen var lastad med ett klottujaträd med tillhörande latrinkärl som ”kruka” från annu dazumal när Höllviken ännu inte hade kommunalt vatten och avlopp. Jag fick sitta i baksätet nästan på pottan. Det gick utmärkt.

Precis som det gick utmärkt för ”di Himmelsblå” som var helt utspelade i första halvlek trots ett ledningsmål efter en minut. Shasha som självuppoffrande och hjältemodigt höll ställningarna med Vincents sänggående och sina egna förberedelser inför morgondagens seminarium somnade innan Mackan i slutminuten på övertid gjorde 4-3 målet. Marcus Rosenberg vi fick en välförtjänt hyllning av hemmapubliken. Misstaget med minnesmärket över än ännu inte död person borde inte att upprepats. Malmö borde ha lärt sig av misstaget att uppkalla ett torg efter en levande kung som styrde från Malmö och strax efter blev detroniserad. Så kan det gå med kungar i Malmö.

På fredagsmorgonen kunde vi i osedvanligt god ordning göra Vincent klar för avfärd till dagis. Shasha hade lämnat tidigt. Farmor och jag avlämnade Vincent på dagis – och Farmor kunde följa verksamheten fram till lunchdags. Personalen hade inte varit helt bekväm eftersom hon föregåtts av ett rykte som utbildare av förskollärare. Att hon är pensionerad sedan tio år och numera ”bara” är en intresserad Farmor hjälpte något.
En lycklig och glad Jens hämtade Vincent – som också blev glad när Pappa kom hem.

Den mest lyckade födelsedagspresenten från oss till Vincent var Briotågen och banan med växlar viadukter m.m. i trä som Ola och Jens fått allt efterhand. Sedermera kompletterat till Fredrik. Ett nytt lok som inte går på batteri – det gamla lyckades jag inte laga – blev nytillskottet. Det nya loket är inte digitaliserat – även om det laddas via en usb-laddare. Det återstår för kusinerna att till nästa födelsedag digitalisera loket så att det med muntliga kommando kan starta och stoppa? Eller har Brio redan detta i sin produktutveckling?

Vincent var kung över järnvägen. Och att inte halvsekelgamla leksaker är detroniserade inger hopp.

Efter en lyckad helg i Linkan är vi nu åter i ett gråmulet Höllviken och inväntar offerter från hantverkare på ombyggnad av kök och badrum på Lagmansgatan som vi hoppas få innan avfärd till sol, salta bad och nyttig mat – och nya ”uppriktiga” samtal.