Efter en lång och förödmjukande canossavandring för statsministern till Ankara och Budapest har nu Sverige övergett två århundranden av alliansfrihet. Vi är nu beroende av USA:s presidents välvilja och den kan redan nästa år visa sig vara en trumpen och oberäknelig man. Lika oberäknelig är utgången av ”kriget” mellan terrororganisationen Hamas och demokratin Israel eller det ryska försöket att erövra och införliva Ukraina med Ryssland. Vare sig Israel eller Ukraina är perfekta demokratier. Långt därifrån.  Men jag vet ändå vem vi – Sverige, EU, Nato och USA helhjärtat bör stödja. Knäckfrågan för mig är vilken politisk ledare som vill och vågar utmana medborgare att inte bara öppna sin hjärtan, utan än viktigare att öppna sina plånböcker för ökat internationellt stöd för att bekämpa illegitima autokrater och terrorister.

Konflikterna sprider sig inte bara till Paris och den kommande sommarolympiaden utan även till Malmö och den kommande Eurovision Song Contest. Vilka ryska medborgare ska få delta i OS? Ska Israel få ställa upp och med vilken text som helst? Och till vilket pris för våldsamma demonstrationer. Våldsamma demonstrationer i Malmö kan kanske undvikas om det blir ett tillfälligt eldupphör, fång- och gisslanutväxling under ramadan och försiktiga förhandlingar om ett stilleståndsavtal i Mellanöstern.

I den lilla världen händer det också saker. Häromdagen fick jag ett telefonsamtal från Dalsland och prästgården i Bolstad. De undrade om jag var släkt med prästen Salomon Kruskopf. Det kunde jag inte förneka. Det skulle hållas ett föredrag om honom och ordföranden för prästgårdsföreningen undrade om jag hade några bilder av hans hustru och dotter. De är nu avsända till föredragshållaren tillsammans med en snusdosa (?) med fyra fack; ett för obegagnat, ett för en gång, ett för två gånger och slutligen ett för tre gånger begagnat. Vi får se om det kommer med i föredraget?

Viktigast i den lilla världen är självklart att barnbarnet Nova har tagit sina första stapplande steg uppe i Linköping. Måtte vi snart få möta henne springande emot oss – och in i en fredligare värld.