Väl hemkommen från “Linkan” och välkomnad av Akki med kaffe och kaka ringde telefonen. Det var från Ikea. Istället för ett presentkort på 300 kronor för den utdragna processen med kyl/frys erbjöd Ikea oss att även byta den andra men fungerande kyl/frysen så att vi skulle få två identiska! Se vad en enkel anmälan till Allmänna reklamationsnämnden kan åstadkomma.  

Vår bostadsrättförening har startat en studiecirkel för släktforskning. Jag har visserligen bra koll på min egen släkt men när jag skulle ta mig an Akkis bröt pandemin ut. Stadsarkivet där det finns gratis tillgång till flera släktforskningsprogram stängde för besökare. Eftersom studiecirkeln under tre månader har gratis tillgång till ett av de bättre kommersiella programmen var det naturligt att ta tag i den tappade sugen. Nu har jag ett bra alternativ till Melodifestivalen på lördagskvällar och alla andra kvällar när det är usla tv-program och inget roligare finns på agendan.

Natten mellan fredag och lördag drog stormen Otto in över Skåne. Tåg ställdes in. Bron stängdes. Flyg kunde inte starta/landa på Kastrup och Sturup. Ett höghus i Köpenhamn utrymdes av säkerhetsskäl. Kvaliteten på höghusen i Malmö är bättre; vi behövde därför inte utrymma. Fönsterrutorna höll – även om de böljade något – men det var fredagskväll. Ola och Carina hade startat sin elbilfärd till Alperna dagen innan så de kom lyckligt fram.

I morse när solen sken tänkte jag skaffa biljett till årets första tävlingsmatch för MFF i cuppajävelen. Det var lapp på luckan. Nåväl det blev seger för ”di Himmelsblå” och jag kunde ägna tiden åt att hämta hem den nyinköpta tvn. Större och med lite för många nya ”självklara” finesser. Självklara för en yngre generation med civilingenjörsutbildning men obegripliga för en normalbegåvad läskunnig snart 80plussare. I synnerhet som det saknades en utförlig manual. Förhoppningsvis kan personalen där vi inhandlat tvn ge elementär information om hur tvn ska programmeras och fjärrkontrollen hanteras. Så mycket har jag fattat att fjärrkontrollen kan laddas med solljus istället för med batterier eller el.

Trots avsaknaden av manual lyckades jag manuellt lots mig fram till att via min mobil casta så att vi kunde se nyheterna. Det var samma gamla trista nyheter trots ny tv. ”Alla” är upphetsade över att Finland kanske kommer med i Nato före Sverige. Precis som om det var en VM-final i hockey. Är det inte bättre att Finland kommer med än att ingen av oss kommer med? Enklaven Schweiz tycks inte bry sig att de inte är med.

I går behövde vi till vår besvikelse ställa in ett besök hos Gustav och Louise i Skanör. Akki fick feber trots antibiotika och fått påbörjat en ny runda medicinering. Julklappspuzzlet kommer väl till pass och förhoppningsvis kan lite vävning i veckan också distrahera henne.