Det är nu två och ett halvt år sedan vi totalrenoverade lägenheten. Kök och badrum blåstes helt och sprillans ny inredning ersatte den från 1965. Inte gratis men välbehövligt inte minst för att grejorna inte skulle behöva bytas efterhand. Vi försökte vara noga med kvalitetskontroller vid val av grejor. Fem års garanti är ytterligare en säkerhet.

För tre veckor sedan var matvarorna i ena av de båda kylarna inte så kalla som de brukar vara? På morgonen därefter var de rumsvarma och kyl/frysen brummande högt. Ett samtal till Ikeas kundservice som hade öppet på lördagen! Stäng av apparaten i 45 minuter, sätt på den igen, var beskedet. Fram med pallen, ut med flaskorna som blockerade vägen till eluttaget och ut med kontakten. Efter en timme in med kontakten igen och kompressorn gick igång – ett tag – men började snart nog att brumma otillfredsställt. Nytt samtal till Ikea vars kundtjänst fortfarande hade öppet! Dra ut kontakten och låt kyl/frys vara avstängd i tolv timmar. Fram med pallen och upp och dra ut kontakten och sedan direkt i säng för en orolig nattsömn.

På söndagsmorgonen efter frukost och tidningsläsning sattes kontakten i ytterligare en gång. Med samma resultat som på lördagen. Nu började glassen i frysen bli mjukglass, mjölken lätt härsken i kylen. Nu var goda råd dyra och god mat på väg att förfaras. En av Akkis vävkompisar i trappen var på landet och kunde inte bistå med frysutrymme, Ola o Carina hade stängt av sin gamla frysbox. Till slut kunde vår gamla vän Lena E förbarma sig över en låda av våra djupfrysta grönsaker några dagar i sin frys. Mycket fick kastas.

Ikea anmälde garantiskadan till sin underleverantör Electrolux. Ett par dagar senare kom en liten knubbig ”servicetekniker” från Electrolux. Han drog ut kylskåpet satte kontakten i ett annat uttag och kylen satte i gång igen. För att få in kylen igen behövde han dra ut kontakten och få i den i det ordinarie uttaget. Men han var för kort och nådde inte upp. Farfar fick slutföra projektet. Kompressorn gick några minuter lugnt och stilla. Den korte, knubbige ”teknikern” hade knappt hunnit ner på gatan innan kylen började brumma hotfullt och efter ett par timmar var det mer än rumstemperatur i kylen?

Ett nytt samtal till och ny telefonkö hos Electrolux kundtjänst som skulle återkomma med besked när det fanns en ”tekniker” tillgänglig. Dagen efter blev ny tid bokad dagen innan vår planerade avfärd till Linkan och Vincents femårskalas. På morgonen när teknikern skulle komma meddelade Electrolux att teknikern behövde vabba. Nästa servicetekniker besök fick skjutas en vecka fram.

Eftersom Akki fick hög feber, som senare visade sig vara lunginflammation, och vårt besök på femårskalaset fick ställas in. Men det framflyttade serviceteknikerbesöket gick inte att flytta. Med hjälp av antibiotika återhämtade sig Akki – men inte kylen/frysen.

En ny servicetekniker kom på besök, drog ut kylen/frysen skruvade loss elektronikstyrningen, luktade på dosan som om det varit härsket kött, satte i ny elektronikstyrning, flyttade in skåpet och satte i stickkontakten. (Han var tillräckligt lång och klarade det galant utan pensionärshjälp. Kylskåpet tickade igång och teknikern försvann med ett leende på läpparna och avskedsrepliken ”Ring gärna om det inte fungerar. I så fall behöver jag byta kompressorn.” Jag behövde ringa igen.

Nytt besök av ”serviceteknikern”. Dock utan ny kompressor men med gas, som han tidigare påstått inte gick att byta? Nåväl eftersom jag är ganska okunnig om tekniken i moderna kylskåp avstod jag helt från kommentarer. När skåpet åter var på plats och tickade igång och teknikern tackade för sig och försvann. Återigen samma visa. Då gick topplocket på Farfar. Efter en halvtimme i sedvanlig telefonkö till Electrofusk och ett animerat samtal med en oförstående ”telefonslav” som bara kunde lova ett snart besök av en tekniker, ingen chef som tog samtal eller som sista alternativ att jag skulle göra en anmälan till ARN. Som avslutning hade han det dåliga omdömet att önska mig en TREVLIG DAG. Jag avslutade samtalet tvärt.

En timme senare ringde han Akki. Han erkände att samtalet med mig inte utfallit till belåtenhet. Akki lyckades få honom att försöka prioritera vårt ärende. Serviceteknikern ringde Akki och meddelade att de gett upp försöken att reparera kyl/frysen. Den ska ersättas med en ny. Vi andades ut.

Sedan började problemen torna upp sig. Hur lång tid skulle de ta att få ett identiskt kylskåp? Fanns det fortfarande i Ikeas sortiment? En snabbkoll i Ikeas nätkatalog visade att modellen. Kylen/frysen ska bredvid en identisk modell.

En snabbkoll med Ikeas reklamationsavdelning gav samma besked men att de skulle återkomma med ”ett förslag till lösning” så snart de erhållit ärendet från Electrofusk. Fortsättning följer. Som tur är kan vi koppla av med att kallmangla lakan, dukar, servetter och handdukar. Stenmangeln som är tillverkad i Kullad för snart 60 år sedan fungerar fortfarande klanderfritt, Moderna prylar med alltmer elektronik får allt kortare livslängd.