För nästan ett halvt sekel sedan flög Jens Farmor med sin bästa väninna efter mycket tvekan till Sri Lanka. Tvekan bestod inte i den långa flygresan eller det främmande landet. Farmor Karin tyckte hon hade bestämt avresedag med mycket god marginal. Akki hade beräknad nedkomst i mitten av januari 1973. Men hon gick rejält över tiden. Farmor var beredd att ställa in hela resan som hon längtat efter och sett framemot. Det var med mild övertalning som resan blev av. Ett par dagar efter att Farmor lyft från Kastrup kunde vi skicka ett telegram till henne och meddela att hon fått ytterligare ett barnbarn. Jens var född.

För lite mer än ett decennium sedan var det Akkis och min tur att besöka Sri Lanka. Vi hade vår ”bas” på ett strandhotell i en by som hette Induruwa – Panchi Beach Hotel. Därifrån gjorde vi utfärder till snorkling, sköldpaddsfarmer, teodlingar, elefantritter och allt vad turister gör för att fördriva tiden – utöver att njuta av sol och bad. Vi hade dessutom ett eget husdjur.

I lördags var det dags för tredje generationens Eklundh att flyga till Sri Lanka när Jens gav sig iväg på två veckors tjänsteresa. Han bör med god marginal hinna hem innan det är dags för Farmor Akki att få ytterligare ett barnbarn.