Den dagliga pensionärsvardagen med tvätt, strykning, vävstuga, läsning, Akkis besök hos sjukgymnasten och mina promenader i Pildammsparken har äntligen fått nya inslag.

Efter två års inställda sammanträde med ”pensionärsklubben” Malmö Nations Vänner var det äntligen dags att mötas i Lund för att dela ut stipendier och pengar till behjärtansvärda ändamål för dagens studenter i Lund. Efter ett raskt avklarat årsmöte där Vännerna donerade en bra slant till en bastant dörr med ett rejält säkerhetslås till Nationens spritförråd. Behovet hade uppkommit efter ett inbrott. Mitt tysta förslag till mina grannar att det även skulle vara ett alkolås när man gick ut väckte lite munterhet. Eftersom en god middag väntade drev jag inte frågan till ett yrkande. Man vill ju inte orsaka dålig stämning. En del gamla vänner saknades.  Ett porträtt i olja föreställande Nationens tidigare inspektor Magnus Jerneck  (min kollega från Statsvetenskapliga institutionen) som fick ett lovtal av den nya inspektorn (också en kollega från institutionen, som en gång i tiden vikarierade för mig). Föreningen för Inbördes Beundran (FIB)?

Klasskamraterna som jag tog studenten tillsammans med har haft sammankomst 58 år efter studentexamen. Vid 55 års sammankomsten bestämde vi att träffas vartannat år eftersom det hade börjat glesna i leden. Pandemin kom emellan och leden fortsätter att glesna. Vi var ungefär 20 killar och 10 tjejer i ”naturvetarklassen” egentligen hette det reallinje. Vi håller på att bli en åldrande herrklubb – nio gubbar och en tjej kunde komma. Det var inte tal om att avsluta dagen med ”damernas tjuvdans”. Några av tjejerna var frånvarande pga ”Vård av Sjuk Gubbe” (VASG). Vi hade trevligt och den 24 april 2024 är redan inbokad för ett 60 årsjubileum med klasskompisarna!

Ytterligare en uppskjuten fest har hunnits med – 1:a maj gängets. I år var det äntligen dags att träffas denna gång i Växjö hos vännerna Jan och Eva. Även denna fest drabbades tyvärr av manfall – Loff och EvaLis kunde inte komma. Vi har kommit till den punkt i livet när skålarna för absent friends börjar bli för många. Även denna sammankomst är inplanerad framöver – den 1:maj 2023. Det är mycket vi har att se framemot.

Nu börjar jag känna mig som en riktig malmöbo. Jag har bytt tandhygienist till Malmö och vårdcentral. Jag har 20 minuters promenad till tandhygienisten (fem minuter med buss) och två-tre minuters promenad till vårdcentralen. Jag kom bra överens med den nya tandhygienisten som tyckte jag skött mig bra. Min nya läkare är tills vidare tillfreds med min hälsa. Vi inväntar dock provsvar.

Trots att vi tycks rusa in i NATO utan alltför mycket eftertanke före, klimatskeptikerna vare sig vill ha vallar i Skanör och Falsterbo eller vindkraftverk som förstör utsikten, Rysslands övergrep mot Ukraina eller oppositionspartier som inte inser att eskalerat våld mot ”motdemonstranter” riskerar att trigga ytterligare grupper att vilja inskränka yttrande- och demonstrationsfriheten så har vi nya fester och en ny sommar att se framemot.

Vi har övergått till sommartid och Akki har bytt till sommardäck. Nu är vi helt förberedda inför sommaren. Vi väntar otåligt. Akki har äntligen fått inprovat hålfotsinlägg och nya skor så att gången kan göra ytterligare framsteg.