Det är nu mer än två år sedan vi började renovera lägenheten. Det har runnit mycket vatten under alla broar i Malmö sedan dess. Fram till min pensionering hade jag min årliga hälsokontroll hos tjänsteläkaren, I Höllviken fanns det en vårdcentral att välja på. Inte mycket till val av husläkare – men vi var nöjda. God kontinuitet och tillgängligt på cykelavstånd och vid telefonkontakt. I ”storstan” är utbudet omfattande. Vi har en vårdcentral som ligger på ett par, tre minuters promenadavstånd. Vi har flera andra som ligger med god kontakt med kollektivtrafik. Alltså dags att göra ett informerat och välgrundat val.

Goggle lär enligt nördiga källor kunna svara på allt. Men tji fick jag. Jag har letat på IVO och Socialstyrelsen. Jag skrev till dem och fick beklagande svar. De hänvisade till regionen och kommunen. Samma undvikande svar. De frågor jag trodde var enkla att finna var sådant som medelåldern på personalen, medelanställningstid, personalomsättning och ledningens anställningstid etc. Inte uppgifter om enskilda läkare än mindre deras kompetens. Enbart i mitt tycke harmlösa uppgifter som kan indikera hur personalen trivs – och därför kan förväntas stanna kvar. Jag vill inte behöva berätta min historia för ständigt nya läkare som snart försvinner till en mer lönande tjänstgöring.

Det enda Region Skåne kunde bidra med var kundunderlagets åldersfördelning och sjukdomsbilder; viktiga parametrar för fördelning av resurser till vårdcentraler – men inte för att kunna göra ett informerat val för att erhålla en kontinuerlig vårdkontakt.

Jag fortsatte i enlighet med formulär A1 till politikerna i Region Skåne – V, S, L, M och C – KD och SD fick inte mina frågor. Hitintills – efter två dagar – är det bara V som har svarat – att det är viktigare med att alla medborgare får bra vård än att alla ska kunna välja, eftersom det är svårt för många att kunna göra informerade val. Jag är benägen att instämma. Informerade val får inte vara en klassfråga. Lättjan vinner förmodligen. Om jag inte blir nöjda med den närmsta vårdcentralen – som har stor erfarenhet av 70+ – får jag välja om. Men konstigt är det att det finns mer konkret kunskap om bilar, matvaror och skolor på nätet än om livsviktiga val av vård. Slut med politiska pekpinnar från messerschmitten.

Akki har återlämnat ”gåbock” och ”gåbord” och i gengäld erhållit en rollator. Det går framåt like a rolling stone – inte minst med hjälp av piladesbollen som räddats från Höllviken. Akki tränar flitigt. Ibland vet vi inte vad som är träningsvärk och vad som är överträning.

Igår hade Akki besök av kära gamla vänner. Det var lika efterlängtat av alla. Det var mycket efterlängtat snack att ta igen; alla behövde nog tvätta öronen ordentligt efter hemkomst liksom ta något läkande för halsen. När jag kom hem med en piltasboll i famnen flydde de besökande väninnorna förskräckt.

Under min ”förvisning” till Höllviken blev pelargonierna i växthuset rejält tuktade och försiktigt vattnade tillsammans med fikonträdet som visade försiktigt gröna skott. Gamla tomatplantor slängdes på komposten och jag kunde konstatera att snödropparna försiktigt visar sina knoppar. Själv blev jag imponerad av att jag på egen hand lyckades lokalisera varför elen slagits ut i Vita huset. Men resten är husägarensproblem nu när värme, spis och ljus åter fungerar.

Akki har också hunnit med att testa Nya ”Sture” tillsammans med sina kollegor. Det var en gång i tiden bakfickan till gamla Savoy med samma kök som klassiska Savoy men dåförtiden helt humana priser. Vi kunde då gå dit för att fira en godkänd tenta med perfekta ärtor med fläsk eller kokt torsk med skirat smör och riven pepparrot. Mahognyboaserade väggar, vita dukar och stärkta servetter och som bordsgrannar journalistmurvlar från Sydsvenskan, Kvällsposten och Skånskan. Studiemedlen räckte till det. Numera postmodernt avskalat. Akki var nöjd med laxen – men den dillstuvade potatisen hade hon gjort bättre själv – och inte minst billigare. De kommer att få en chans till med mig som ledsagare.

Sedan mitten av oktober har Akki haft privatchaufför, som dessutom lyft en tung rullstol in och ut ur bagageluckan. Det är slut med det nu. Nu får jag bara köra hem från fester där vi blivit bjudna på vin? Akki vill ha en försiktig inskolning i bilkörning?