Vårt bredband har blivit uppgraderat till 1000/1000 Mbit/s. Själv har jag inte blivit uppgraderad. Jag skriver fortfarande lika långsamt på tangentbordet, jag läser inte text snabbare än tidigare, jag har inte blivit klokare. Inte ens uppgraderingen lyckades utan gamla traditionella sladdar och en på golvet krypande gammal gubbe. Jag behövde givetvis tillbringa en del tid i telefonkö. Förr i tiden tillbringade vi tid i köer på posten, banken, Systembolaget. Idag tillbringar vi lika mycket tid i telefonköer. Det är inte pandemins fel – men en oväntad effekt är att det något bidrar till att minska smittspridningen.

Det alltmer begränsade fysiska umgänget med vänner och bekanta, inställda konserter som vi sett framemot kompenseras på intet sätt av 1000/1000 Mbit/s. Smittspridningen har tagit ny fart 1000/1000 Mbit/s? Ett kanske värre virus har spritt sig med större mängd än 1000/1000 – den snart avsuttne amerikanske presidentens twittrande och det virus han överfört till ”den allmänna opinionen” med förödande konsekvenser.

En av få positiva saker med isoleringen är att det blir mycket tid över för läsning och eftertanke.  Ett självklart val är en skrift från 1856 som varit en ofta återkommande läsning – John Stuart Mills ”Om friheten”. En svidande vidräkning med bigotteri och den ”allmänna opinionen” och ett glödande försvar av yttrande- och tryckfrihet. Det är uppfordrande läsning i dessa tider. Mill hade bergsäkert avskytt Trump men förmodligen försvarat hans rätt att yttra sig.

Hur vedervärdig en idé än är, är det meningslöst att förbjuda den i den offentliga debatten. Idén kommer att gå under jorden och vi kan inte argumentera emot den. Vi blir fattigare, kan inte fördjupa vårt tänkande genom att komma med motargument. På 1800-talet spreds idéer avgjort långsammare och det fanns tid att tänka efter före. Jag börjar likna en gammal konservativ tänkare som Edmund Burke förändringar (om det ska ske förändringar) ske eftertänksamt. Med dagens otålighet i genomförandet av beslut och väntan på resultat är jag tveksam till uppgradering till ett 1000/1000-samhälle så länge mänskligheten inte blivit visare.