Visserligen kommer mörkret allt tidigare och solen väcker en inte förrän vid sextiden.  Det innebär å andra sidan att vi börjar få koll på när hyresgästerna i Torson tänder i sina lägenheter. När mörkret har fallit ser vi bilarnas ljus när de kör över bron.  Ingen kvällshimmel över Köpenhamn är den andra lik. Av de 15-20 lyftkranar som vi kan se på olika byggarbetsplatser på dagtid syns bara de fem-sex högsta på kvällen med sina blinkande röda varningsljus. Det byggs strax intill oss en idrottsgrundskola. Är det för att få tonåringar intresserade av skolan och utbildning eller för att få dem intresserade av idrott?

Några hundra meter bort vid det som en gång i tiden var Malmö Allmänna Sjukhus (MAS) byggs nu ytterligare en hög byggnad 8-10 våningar där tidigare Medicinska kliniken med sitt akutintag, röntgenavdelningen och ögonkliniken låg  (SUS) – ”uppgraderat” till universitetssjukhus. Den blir högre än tornet med sin jätteklocka på min gamla Johannes folkskola.

När vi hade slutfört lägenhetsaffären i början på februari i år var träden i Pildammarna kala. Vi kunde skymta Tallriken – den jättelika runda gräsmattan i Pildammarna. Snart nog skymdes den av ljusgröna boklöv som alltför fort mörknade. Nu börjar de första träden få bruna löv.  Vi hinner inte riktigt med?

Vi borde ha bott in oss för ett bra tag sedan. Mycket är visserligen på plats – men inte huvuddelen av böckerna; inte ens bokhyllorna till dem. Efter att ha besökt några möbelaffärer har vi börjat inse det sorgliga faktum att bokhyllor inte är en normal inredningsdetalj. Normalt är jättelika tv-bänkar och kuber att ha pynt i. Tryckta böcker med titel och författarnamn på ryggen är obsoleta; liksom cd-skivor med text om inspelningsår och medverkande musiker. Hur historielös blir framtiden?

För att få en bokhylla blir det till att krypa till korset med en ny beställning från Ikea och klassikern Billy. Men som det numera avsomnade företaget Lundkvistbokhyllor hade i sin annonsering ”Bokhyllorna ska tiga, böckerna ska tala” lever Billy väl upp till deras devis.

Bibliotek är emellertid utrymmeskrävande. Stadsbibliotek med sin utlåning av fysiska – och inte minst digitala böcker i dessa coronatider – bör kunna medföra att vi framöver inte behöver leva i en boklåda utan i ett hem med böcker böcker som vi läsa igen och igen.

För ett par timmer sedan såg vi en fantastisk regnbåge med ena ända i Dalby. Finns där en guldskatt?