Sverige har valt en annan väg än resten av världen. Mjuka restriktioner, få förbud när många andra länder stänger gränser, förbjuder “folksamlingar” överstigande två personer. Är tre personer en folksamling? Vi 70+ dvs Akki och jag – känner oss alltmer isolerade även om vi av och till förhåller oss distanserade till myndigheternas rekommendationer. Dock alltid en social distans på minst två meter när vi far runt på de dessbättre allt glesare besöken på diverse byggmarknader!
Det sedvanliga påskfirandet med klanen Eklundh – sista påskmåltiden i Höllviken – kommer med all säkerhet att behövas ställas in. Trist för alla. Inget kan dock avhålla Akki och mig från ägg, sill och snaps. Därför ha inte bara handsprit inhandlats utan även Special. Imorgon är det dags att de koncentrerade johannesört, åbrodd och jungfrubesk spädas till en lagom kryddning. Det kräver mycket tålamod och många avsmakningar. Minst lika bra som att ”sprita” händerna; det är trots allt från de övre luftvägarna som smittans sprids?
Allsvenskan är uppskjuten, flera av lagen permitterar spelare, staten går in med stödåtgärder – inte bara åt kulturbärande fotbollsklubbar – utan åt flygbolag, restauranger, exportföretag och uppmanar till stopp för aktieutdelningar precis när vi ska börja betala hantverkarna. Nåja – avkastningen hade ändå inte räckt till hantverkarnas faktureringsavgiften.
Sedan vi övergick till sommartid har våren stannat upp. Dagen efter låg det ett lätt snötäcke över gräsmattan. Påskliljorna – som nu blommat länge – kanske trots allt även står i blom till påsk. Häromdagen när jag promenerade längs stranden lögade sig de första badarna i vattnet. Dock inte tillräckligt länge för att jag skulle kunna fånga ett bildbevis med min mobilkamera.
De båda sönerna jobbar sedan någon vecka tillbaka hemifrån. De klagar över sega nätuppkopplingar och hackiga videosammanträden – möten heter det tydligen numera. Carina har undervisning som vanligt och fungerar som back-up för snuviga (och hypokondriska kollegor). Vikarier kallas inte in. Får se hur länge hon orkar? Tandläkaren Shasha tycks äntligen få lite lindring eftersom Region Östergötland äntligen bestämt sig för att endast ta emot akut tandvård – dels för att det är olämpligt att tandläkare är rakt ner i munnen på patienter, dels för att deras skyddsutrustning behövs bättre på annat håll.
Den värsta “katastrofen” är dock för barnbarnet Johanna. Sista året i gymnasiet och “hemförlovad” sedan ett par veckor. Undervisning och prov på nätet. Hitintills fungerar det hyggligt – men pappa Ola behöver också anständig nätuppkoppling. Undervisning, prov och jobb kan väl hanka sig fram.
Asociala media i alla ära – vi saknar våra analoga träffar med bokklubbar, restaurangbesök med gamla kollegor och spontana möten med vänner över en bit mat och/eller ett glas vin.
Mest synd är det kanske om Johanna som förhoppningsvis ska bli klar med sin studentexamen i juni – och med bra betyg. Men mest bekymrad är hon kanske över att den planerade “traditionella” resan för Lunds gymnasister till Prag inte kan genomföras. (Sådana traditioner fanns väl inte på 1960-talet? Om jag minns rätt råplugga vi fram till den dag då det var oklart om vi skulle bli godkända i sx?) Sedan blir det eventuellt ingen studentbal för henne, inget utspring och ingen fest hemma. Vad är det då för poäng med att “ta studenten”?
Akki och jag har vid ett flertal tillfällen nödgats bryta den rekommendera isoleringen. Renoveringen av vår nya lägenhet har krävt återkommande besök i många byggbutiker för inhandlande av allt från badkar till dörrhandtag och besök på “byggarbetsplatsen” för att ta ställning till hantverkarnas alla frågor. Men snart är det klart och då kommer morgonpromenaderna längs stranden att kunna återupptas och den sociala isoleringen respekteras?
Årets sedvanliga 1:a maj firande med våra numera äldsta vänner som skulle blivit det 56:e i konsekutiv följd skjuts fram. Dock inte lika drastiskt som såssarnas !:a maj , IOKs, UEFA m fl som skjuter på sina arrangemang till nästa år. Vi är dessbättre en mer snapsfotad (snabbfotad?) organisation och saknar tyvärr mäktiga sponsorer.
Trump höjer budet med 400% på medicinsk utrustning som därmed kommer till USA i stället för Europa. Frankrike stoppar en transport till Spanien eftersom de lagt embargo på coronarelaterad hjälp. Än värre är det dock i Ungern och Polen med sina alltmer antidemokratiska beslut.
Försommartecknen börjar hopa sig. De första maskrosorna börjar visa sina fula trynen och rabarberna är en bra bit på väg. Innan påsk är förhoppningsvis köket och två rum helt klara. Så snart vi hunnit putsa fönstren hoppas jag kunna lägga ut bilder på utsikten över Köpenhamn – som vi inte kan besöka. Gränsen är mer stängd än sedan den 5 maj 1945!
Glöm inte att sprita – och inte minst tvätta händerna!