För ett par kvällar sedan när vi just krupit till kojs kom det ett störtregn. Det blev till att hastigt rusa upp ur sängarna för att plocka in grejor som inte var ordentligt under tak som badkläder och handdukar som hängde till tork och sandaler som stod på trappen till altanen. Men de hade redan hunnit bli dyblöta. Efter en halvtimme upphörde det häftiga regnandet. Som tur var sken solen på morgonen som vanligt och efter ett par timmar var allt torrt. Himlen var åter Himmelsblå och vi körde som vanligt till stranden.
Efter att ha varit uppmärksamma har vi undvikit ett par poliskontroller. Distriktet där vi befinner oss har enligt välunderrättade källor fått en ny polischef. Kontrollerna – för att få in pengar till polisernas jul- och nyårsfester? – har därför intensifierats. Dessutom tycks poliserna ha blivit smartare och flyttat kontrollerna till stadskärnan där det är svårare att se och undvika dem i tid. Det var bara till att betala 400 bath (150 SEK) för att jag körde utan thailändskt körkort. Mitt körkort har annars fungerat utmärkt i både USA och Australien – till och med i det egensinniga Storbritannien.
Över julhelgen har det varit osedvanligt lite gäster här men inför nyårshelgen börjar det fyllas på. Vi har fått nya grannar – i lägenheten som ägs av Acki och Peter (sic). Så snart den nye mannen visade sig med bar överkropp visade han en tatuering på överarmen med MFF:s logga! Visserligen inte lika välgjord som Olas – men ändå!
Sedan vi anlände hit för snart 3 veckor sedan har temperaturen på nätterna hela tiden legat över 20 grader. Det innebär ständigt tropiska nätter och att vi i princip sover utan överlakan.
Ett nytt decennium rycker allt närmare och ett gammalt går i graven. Akkis nya höftledskulor börjar fungera utan anmärkning och hon går numera riktigt bra. Dessvärre har hon sedan några månader tillbaka inflammation i sensäckar i höger axel. Kortisonsprutorna har haft begränsad effekt. Det är lite handikappande. Hon har svårt att lyfta grytor och jobba i köket – så mitt ansvarsområde som kökspojke utökas. Hennes skärmtid begränsas också eftersom armläget för surfande och skrivande tar ut sin rätt.
Hon har dock oförtrutet jobbat med att skriva svar på de två offerter på renoveringen av den nya lägenheten. Det älskar hon. Flera av strandgästerna höjde något på ögonbrynen när vi idag utöver badlakan, baddräkter, sololja även kom med en dokumentportfölj. Vi inte bara kom med den vi öppnade den också och vände blad och skrev! Våra rimligt positiva svar är nu ivägskickade till hantverkarna och sedan väntar nya förhandlingar när vi kommer hem. Och fler besök på IKEA, badrumsfirmor, osv. Det lär bli en hektisk början på det nya decenniet.
Innan dess ska vi ladda batterierna – nyårsafton med en ny laddning ostron och därefter krabba på vår favoritfiskrestaurang. De stänger visserligen klockan nio så då får vi ta oss hem och se om vi lyckas hålla oss vakna till midnatt för att ta oss till stranden och kolla på lite fyrverkeri. Därefter blir det mer vila, bad, snorklande och läsande. Det nya decenniet kommer att börja bra och fortsättning följer med många cliff-hangers.