Skärtorsdag

Vi behövde en dags vila från arbete i trädgården. Vi tog bilen över Bron till Danmark och konsthallen i Nivå och den pågående William Morris utställningen. Morris var ett spretigt geni. Författare, poet, konstnär, inredningsarkitekt och socialist men mest känd för sin tyg- och tapetmönster. Själv är jag mest imponerad av den traditionella hantverksskicklighet med vilken tapeter och tyger åstadkoms. Akki är fascinerad av de arabiskinspirerade mönstrens intrikata kvalitet. En sen lunch och ett besök i den ännu inte utslagna rododendronparken avslutade besöket.

På hemvägen körde vi längs den exklusiva Strandvejen mot Köpenhamn. Det var längesedan vi såg så mycket skånekust från den danska sidan. Tänk att danskar är beredda att betala fantasisummor för en sådan utsikt?

När vi många timmar senare kom hem möttes vi av strömavbrott. I Danmark – sex timmar tidigare hade jag fått ett meddelande som jag trodde var ett sedvanligt kortvarigt. Det var det inte. När jag slog på huvudsäkringen slog den nästa sekund av. På gick strömavbrottet fortfarande? Alla grannar borta – även elektrikergrannen. I vår nöd fick jag ringa till Eons kundsupport som givetvis hade stängt för dagen och helgen – men de tog emot felanmälan. En lugn och sansad kvinna upplyste mig om att det inte varit några rapporterade strömavbrott i Höllviken under dagen. Jaha vad gör jag då? Hon förklarade tålmodigt vad jag själv borde kunnat klara ut – skruva ut alla säkringar slå på huvudströmbrytaren och skruva i säkring efter säkring. Och si – allt fungerade utom kylen och diskmaskinen. Och det var inte fel på kylen utan ett avlopp till diskmaskinen som orsakat en mindre översvämning! Efter en dryg halvtimme var köksskåpet återställt. Vi hade inte hunnit så långt in i huset att vi upptäckt läckaget.

Dessutom blev vi kompenserade för vår uteblivna frukost vid nattavfärden från Spanien. Nöjda kunde vi krypa säng.

Långfredag
Under min uppväxt var långfredag årets i särklass tristaste dag. Prydligt klädd kunde man på sin höjd få läsa en bok och lyssna på trist musik i radio. Efter klockan fyra eller fem – när Kristi lidande var över – fick man spela kort; 21 eller 500. Allt var stängt – ingen bio, ingenting bara en oändlig tristess. Någon gång i början på 1960-talet när jag var mitt i min ”sturm-und-drangperiod” stod jag inte ut längre. Jag blev ”tvungen” att gå med i KS-College – Konservativ Skolungdom! De ordnade ”privata” – i slutna sällskap – danser för enbart medlemmar. Det var verkligen inte konservativ, det var en protest mot rådande samhällsordning. Medlemskapet varade över långfredagen. Men det dröjde flera år innan jag blev struken ur medlemsregistret. Något år senare blev jag uppringd och ombedd att dela ut valsedlar för Högerpartiet (Moderaterna hette så på den tiden. Långt innan Gösta Bohman.)

Långfredagen tillbringades med trädgårdsarbete i den begynnande sommarvärmen.

Påskafton
En ny solig och varm dag på knä i myllan för att rensa ogräs runt rabarber och pioner. Det tar på ryggen – men först kom MFF med belöningen – vinst borta mot Sirius, sedan kom Akki med ytterligare belöning en god påskmiddag med räkor, ägg, gravlax, senapsgravad sill, en matjesröra, öl och några snapsar i växthuset. En tyst och lugn kväll i det sista solljuset. Visserligen var påsken onödigt dämpad och stilla för ett halvsekel sedan – men att spela allsvenska matcher på påskafton är väl ändå till att ta i?