Våren – och därmed vi – är i full gång. Än en gång har jag lyckats med att koppla in vattnet till vår egen brunn. Den grävdes 1953, nio meter djup och det kalaset kostade 6 kronor och 75 öre enligt ett samvetsgrant bevarat och nu återfunnit kvitto. Gräsmattan är vertikalskuren, mossdöd utkastat, det är upprensat runt vinbärsbuskarna och rabarberna och de plommongrenar som ska bli brasved kommande vinter uppsågad i lämpliga längder. Vi får se om det blir några plommon i augusti på de kvarvarande grenarna på plommonträdet?

Träningsvärken börjar göra gällande även om arbetstempot är begränsat och kaffepauserna alltmer frikostiga. Det är skönare att sitta i vårsolen än att med sågen i hand stå bockad över sågbocken.

Akki har hittat inspiration och målarpensel och har sittande på en barnstol ihärdigt målat under fönsterna på tillbyggnaden. Nu återstår det för mig att ta fram stegen och måla ovanför fönsterna och bakom hängrännan. Det får väl bli endera dagen?

Som tur är har jag hunnit läsa en del böcker – ett par riktigt bra de senaste veckorna. Dels Stefan Zweigs ”Världen av igår” som han slutförde i exil i Sydamerika 1942. Dagen efter han slutfört boken tog han livet av sig. En lysande exposé över den historiska och kulturella perioden före första världskriget och mellankrigsperioden. Dels Amos Oz ”Judas” om livet i Israel under 1960-talet och den begynnande insikten om den omöjliga konflikten mellan det traditionella och moderna, det judiska och arabiska, det privata och det offentliga. Böckerna kan verkligen rekommenderas.

Påsken närmar sig med stormsteg och det är hög tid. Påskliljorna har nu stått länge i blom i trädgården och det är betydande risk att de är vissna till högtiden. Till Långfredagen kommer vi att kunna skörda de första späda kvistarna av malörten för att till sillen på Påskafton kunna njuta av Jungfrubesken.

Såpoperan Brexit rullar på – allt obegripligare för varje dag som går. Jag kommer osökt att tänka på det gamla skämtet ”The Brittish are turning to the metric system inch by inch.” – fast nu tvärtom?