Som alla vet skrev Erik Gustaf Geijer nyårsafton 1838 “Ensam i bräcklig farkost” vid sitt avfall från konservatismen till liberalismen. Så måste vår nyvalde konservative talman känt sig idag när han annonserade Löfvén som blivande statsminister.

Mitt grundtips slog in. Löfvén får fortsatt förtroende att bilda regeringen. Det ska villigt erkännas att det satt lite hårdare inne än vad jag förväntat – men han hade tålamod. Det förvärvar man som facklig förhandlare. Det har varit många om och men också många fisar på tvären. Jimmy Å får förmodligen bekymmer om han fortsätter med sitt mantra om ”illiberala” regeringar och samtidigt vill bilda ett konservativt block. Å andra sidan är det en bra sits för Centern, Liberalerna och Vänstern eftersom de inte ingår i regeringen är ganska fria att föra oppositionspolitik, hota med misstroendevotum och extra val. Det stundar högtidsstunder för statsvetare. Prioriterar partierna maximalt inflytande över de politiska besluten, att maximera sitt stöd i väljarkåren, partisammanhållningen eller regeringsmakten? Det gäller att hitta den rätta balansen. Med tanke på valresultatet borde jag inte vara förvånad över att det tog tid. Detta är dock bättre än att det gick fort och blev fel. ”Jag räknar fort – men fel.”

Som vi alla vet är det i detaljerna som djävulen bor. Det blir säkerligen en hel del skrammel och hot i riksdagsarbetet om alla budgetposter. Men det är i regeringens regleringsbrevs alla detaljer som många viktiga prioriteringar görs – långt bort ifrån gammel- och socialmediers upphetsade sökarljus finns. Regleringsbreven befinner sig minst sagt i mediaskugga – för att inte skriva mediamörker.

Det finns de som ligger oss nära som har det värre; Storbritannien med sitt Brexit Jag hoppas att ingen missade den traditionella men egenartade omröstningen i Underhuset där ledamöterna gick genom en Nej- respektive Ja-dörr för att bli manuellt räknade! Det är klart – men trist – att de inte vill vara med i EU med så avvikande voteringsmetoder. Värre är det också i det stora landet i väster som i måttligt demokratisk ordning valt en republikan till president. En tredjedel av statsförvaltningen är ”hemförlovade” och utan lön i ett land där man lever ur hand i mun. Om det inte blir en mur mot Mexiko så blir det åtminstone en mur mellan amerikaner?

Det brittiska imperiet började falla samman under 1900-talet. Blir 2000-talet sammanbrottet på den anglo-sachsiska dominansen? Kommer den att ersättas av en ny Mingdynasti eller av övernationella ekonomiska nätverk? Medan vi andra får se framemot Sveriges nästa match i handbolls-VM och MFF:s möte mot Chelsea. Den lilla världen är viktigare än den stora världen – och minst lika spännande.