I valet 1966 tappade sossarna 8% av rösterna. Det var ett ”katastrofval” för sossarna – trots att de fick 42% av rösterna. Valresultatet berodde mycket på den omfattande bostadsbristen som i första hand drabbade unga som ville flytta hemifrån. Året efter påbörjades miljonprogrammet. 100.000 lägenheter skulle byggas årligen under tio år.

Under de två första studieåren i Lund bodde Akki inneboende i Lund och själv bodde jag hemma hos mina föräldrar i Malmö. Vi stod i kö för studentrum, vi stod i kö hos HSB, det gjorde nästan alla andra studenter och alla andra 40-talister stod också i alla möjliga bostadsköer. Många bodde i ruffiga rivningskåkar.

1967 hittade äntligen Akki och jag ett 1700-talstorp på slätten mellan Lomma och Lund – Vinstorp. Det var primitivt. Toaletten var visserligen inomhus – men en tunna som behövde tömmas ungefär en gång i veckan i grannens gödselstack. På vintern frös vattnet i kranen vid några tillfällen. Vi blev trogna gäster på Universitetsbiblioteket i Lund där vi inledde dagen med att borsta tänder och hjälpligt tvätta oss innan dagens pluggande kunde inledas.

Drygt ett år senare kunde vi tack vare miljonprogrammet köpa en lägenhet i Lund.

Mer än 50 år senare är det återigen svårt för unga att hitta boende. Barnbarnet och hans sambo har – mot alla odds – kommit över en lägenhet i centrala Malmö med rinnande varmt och kallt vatten, WC, badkar och inte minst en diskmaskin. En ”lyx” som farföräldrarna fick 15 år efter det första boendet.

Vi flyttade in i torpet med en skrivmaskin, en dyschatell som kunde göras om till en smal dubbelsäng, två enkla läsfåtöljer och en rejäl packe böcker. Det var inte onödigt övermöblerat. Vi hade emellertid gratis parkeringsplats utanför torpet och inte minst “moderniteter” som fast telefon och tv. Det senare tror jag inte de nyinflyttade behöver.

I senaste valet fick sossarna 28% av rösterna – trots mer än 1 miljon moderna bostäder som de utlovat för 50 år sedan. Men det var inte bättre bostäder förr i tiden – bara MFF.s placering i allsvenskan (7:e guldet) och sossarnas “katastrofala” valresultat.