Det råder högtryck i Sverige i såväl bokstavlig som bildlig bemärkelse. Vi hinner knappt hänga upp tvätten utomhus förrän det är dags att plocka ner den för att lägga den i tvätthögen. Stranden börjar fyllas redan vi 9-tiden. Vinbärsplockningen fick sätta igång direkt efter midsommar – det tidigaste i mannaminne – även om minnet inte längre är vad det aldrig varit.

I höstas, vintras och våras har vi toppat granar, sågat ner grenar och grävt upp buskar. En del varit för småttigt för ved har körts till tippen men en hel del har blivit kvar för vedsågning och klyvning. Vedsågning och stapplande av ved är förmodligen nyttigt för fysiken men det är svittigt.

Häromdagen hittade jag äntligen en Billy med rätt mått och färg på Blocket. 100 spänn monterad och klar och lika långt att köra som till närmsta IKEA. Efter några timmars bibliotekariearbete med ”arvegodset” från sonen – som flyttat till större lägenhet – är nu böckerna i förvar i Billy. De flesta kommer väl inte att lämna hyllorna förrän det är dags för nästa flytt. (Jag kommer dock sannolikt att smygläsa några ev de ekonomiska klassikerna Adam Smith, Keynes, Galbraith och inte minst George Orwells Burmese Days.) Orwell är uppenbarligen en gemensam favorit för oss – även om det är överkurs med fyra olika exemplar av 1984 och Djurfarmen inte bara på engelska och svenska utan även ett exemplar på franska!

Nu är det dags att sluta för att snart bänka sig framför tvn för att kolla åttondelsfinalen VM i fotboll. Allt arbete i Sverige avstannar, stranden avfolkas och högtrycket flyttar till Matchen och blodtrycksmätarna ställs inför svåra prov – reliabiliteten i mätresultaten blir sannolikt tveksamma.