I måndags tog även Akki mod till sig och gick till frisören för att göra ett klipp. Hon har var så nöjd efteråt att hon inte alls var svårövertalad att äta ostron på en ”fiskrestaurang” på strandpromenaden nästan mitt emot frisören. Ostronen kompletterades sedan med räkor och musslor. Akki överväger ytterligare ett besök hos frissan – uppmuntrad av ostronen?

De redan varma dagarna börjar bli ytterligare någon grad varmare. Solen fortsätter att skina från en allt molnfriare himmel och vi börjar tillbringa alltmer tid i skuggan av parasollerna på stränderna.

Omläsningen av Harry Martinssons ”Där nässlorna blomma” om sockenbarnet Martin gör mig alltmer överväldigad av det rika och varierade bildspråket och de mustiga metaforerna. Allt var inte bara elände för Martin. Svårare har jag för Lars Ahlins ”Om” från slutet av 1940-talet. Gammaltestamentligt språk blandas med stockholmsslang (från 40-talet) och en knepig relation mellan far och son på luffen på jakt efter modern. Stundtals är där lysande iakttagelser och cyniska formuleringar.

Igår och i förrgår firade thailändarna det kinesiska nyåret! 10% av befolkningen i Thailand är kineser och de driver och äger tydligen stora delar av det thailändska näringslivet. Nyårsfirandet började i onsdags med smällare i arla morgonstunden och höll väl på en dryg timme; allt för att skrämma bort onda andar. Sedan dukades det till en rejäl måltid – symbolisk för oss som bor här. Resterna – dvs. merparten – var avsedda för personalen på området. Nu lär vi vara i hundens år.

Idag har vi varit på båt hela dagen. Nåja – inte riktigt hela. Det blev tre rejäla snorklingar varav två var lyckade. Ett par hyggliga korallrev med hygglig artrikedom gör livet gott att leva. Det var så pass bra att vi omedelbart bestämde oss för en ny tur nästa lördag.

Nu har Fredrik landat på Bali (och enl. kort meddelande ”Älskar det”. Ola, Carina och Johanna är på väg till de italienska alperna. Jens, Shasha och Vincent är fr.o.m. idag folkbokförda i Linköping. Vi önskar dem alla tre lycka till med sitt i alla meningar nya liv.

Visserligen Hundens år – men inget hundliv för någon av oss