De sedvanliga höstrutinerna tar sin början. Eftersom vi pensionärer är en utsatt grupp i influensatider så erbjuder Region Skåne gratis influensavaccinering. Det har vi givetvis utnyttjat inte minst för att vi om lite drygt en vecka tar tåget till Stockholm för att bese och lukta på underverket i IRL. Vincent vill inte smitta. Hösthosta utan oss.

En annan av höstrutinerna är ett besök på bilbesiktningen. Bilen klarar sig bättre genom besiktningarna än ägarnas läkarbesiktningar – men så är den också en avgjort senare modell. Nu återstår bara att byta till vinterdäck – på bilen. För att vi själva ska slippa vinterdäck planerar vi några veckor i Thailand efter nyår.

Det höstliga besöket hos tandhygienisten var som vanligt ingen odontologisk pedagogisk höjdare. Samma visa de senaste 50 åren – mer tid åt tänderna. Vem tänder på tandvård? Det var trots allt mindre tandsten – och pekpinnar – än det brukar vara. Ändå fick jag betala rejält för information om nödvändigheten att sköta mina tänder. Visserligen är repetition kunskapens moder och allt går in genom öronen men omedelbart ut genom munnen eftersom det inte går att stänga den med en massa vassa verktyg i truten.

Hösten innebär dessvärre regn, blåst och kyligt väder. Bot finns dock i form av ärtsoppa, varm punsch och goda vänner, som tillsammans värmer gott. Det gör också hårt arbete i trädgården och inomhus. Förutom att huset ska julstädas så ska det julpyntas. Elektriska julljusstakar ska letas fram tillsammans med rätt adapter och timer. Och inte minst – de ska kopplas in. Det mesta fungerar.

Hösten innebär förberedelser inför vintern. Fikonträd och oleander har blivit inpackade i bubbelplats med en ljusslinga för att skingra mörkret och ge lite extravärme. Lite grangrenar har blivit kapade för att ha till julpynt – och än fler för att bli bränne. Eftersom äppelträdet ännu inte fällt alla sina blad återstår att kratta gräsmattan innan hösten är slut.

Det mörknar allt tidigare och ljusnar allt senare. Förtjänsten med detta är att det blir med tid över för att ägna sig åt litteratur. Det är numera allt mer sällan jag blir imponerad av recensenter och rekommenderad nyutkommen litteratur. Fördelen är att det ger mig tid över att återvända till gamla favoriter som Joseph Conrad, Eyvind Jonsson, Lars Ahlin och Hemingway. Det finns säkert många andra som står och väntar på mig i bokhyllan som mer än väl tål att läsas igen. Det är mycket att återuppleva i höstmörkret tillsammans med Ella, Basie, Monica Z och alla andra cool cats.

Nu gäller det bara att ha förtröstan, göra aktivt motstånd mot julkommersen och hålla ut.