Så är gässen uppätna, huset och inte minst köket städat

Innan barnbarnen fick sätta sig till bords för att spisa gås fick Fredrik göra en insats i trädgården. I princip alla buskar kapades jäms med knäna. Vi ska sätta en ny avenbokshäck tillsammans med grannen i sinom tid. Gräsmattan framför Vita huset blev full med kvistar och grenar. De har hållit mig sysselsatt sedan dess. Såga, klippa och sortera vad som ska bli ved till brasan och vad som ska klippas ner i säckar för vidare transport till återvinningen. Det mesta är avklarat nu. För en vecka sedan var det äntligen dags att kvittera ut guldbröllopspresenten från barn och barnbarn – champagneprovning på en av Malmös vinbarer L’enoteca under ledning av årets sommelier Erik Schneider. Det uppskattade vi mycket.

(Jag misslyckas med att vända bilden – inte helt överraskande?)

Det var fyra olika sorter att prov varav vi inledde med ett norditalienskt bubbel. Det är lika stor smakmässig variation på “fnitterbubbel” som på maltwhisky. Till detta serverades ett par kittostar och lufttorkade italiensk skinka – och osedvanligt goda oliver. Eftersom Shasha under rådande omständigheter avstår från alkohol – till och med sin favoritdryck champagne var hon och Jens kvar i Stockholm. Där var emellertid en överraskningsfest inplanerad för henne, som blev mycket överraskning och mycket lyckad. Men det blir ett nytt besök på vinbaren så snart Jens och Shasha samt en ny ättelägg kommer till Malmö. Carina, Ola, Akki och jag var så nöjda att Ola beställde in ytterligare en flaska bubbel. Det var utmärkt att Akki hade sina stödkäppar med sig, när det i sinom tid var dags att bege sig till bussen i snålblåsten längs Norra Vallgatan.

De senaste två veckorna har varit mycket blåsiga – flera gånger halv storm. ”Vår fiskare” i Skåre har dock kunnat lägga ut sina nät några gånger. Det innebär att torsksäsongen äntligen har kommit igång; kokt torsk med skirat smör och riven pepparrot gör att vi även står ut mede det eländiga vädret. Vi trösta oss också med bastubad efter väl förrättat värv i trädgården. Det är också skönt att krypa in i bastun för att mjuka upp ömmande muskler. Eldstaden ger också en behaglig värme när vinden viner om husknutarna.

Det har varit överraskande dagar den senaste tiden. Inte nog med att Zlatan äntligen fick hålla i ”Lennart”. Den stackaren – Zlatan alltså – har aldrig vunnit allsvenskan. Sverige slog helt otippat ut Italien från fotbolls-VM. Vår stationära dator gav till vår överraskning upp sin sista suck. Ola lyckades inte helt förvånande att ”rädda” över allt till en extern hårddisk. Till min egen överraskning lyckades jag därefter att få igång den nyinköpta burken komma in på vårt wifi, koppla upp mig mot vår skrivare, komma ut på nätet och att få Chrome, Spotify och Skype installerade. Det var överraskande enkelt.

Shasha blev verkligen överraskad av sina närmsta väninnors uppdykande i Stockholm för en överraskningsfest. Det var på vippen att den inte blivit av, eftersom Shasha i onsdags återigen blev överraskad. Hon fick de första förvarningarna om en att en ny medborgare är i antågande. Jens blev också överraskad och fick i all hast bege sig till Linköping. Det tog lite längre tid för Akki och mig att bli överraskade eftersom vi inte var riktigt tillgängliga på nätet – vi var på översta våningen på Turning Torso och njöt av en magnifik utsikt över ett Malmö i kvällsbelysning. Efter nedkomsten på marken i Malmö nåddes vi av beskedet om den möjligen något för tidiga nedkomsten på BB i Linköping.