I mitten på 1960-talet fanns det bara två ljuspunkter i den medeltida Hansastaden Ystad – den ena var teatern som en gång i månaden hade besök av Riksteatern den andra var Loffs lilla lya som jag hemsökte på kvällarna så ofta lumpen tillät. I övrigt var det kulturskymning.

Ett halvt sekel senare och utan pansarregemente håller staden på att förvandlas till Swinging Ystad – mycket tack vare Jan Lundgren som står bakom den årliga jazzfestivalen. Dagens lunchkonsert var en hyllning till 100-åringen Svend Assmussen och hans musik. Svend bor numera huvudsakligen i Florida. Inne på Per Helsas kullerstensgård från medeltiden skingrades molnen när violinisterna Gunnar Lidberg och Bjarke Falgren tillsammans med gitarristen Jacob Fischer drog igång. Plötsligt de förvånade och fick jättesmil som lyste upp hela ansiktena. Förklaringen kom när numret var slut och det visade sig att Svend himself hade blivit inkörd i sin rullstol av sin något yngre hustru. Det blev stående ovationer och alla vara glatt överraskade – även Jan L. (Han blev minst lika överraskad som på sin 50-års konsert på Palladium i våras //blog.eklundh.net/#post322 ) Det var bara en i ledningen som i förväg kände till att han skulle komma. Inte ens Ulrik Neumanns son Mikael kände till besöket. Svend och Mikael har ändå regelbunden kontakt. Se det var en överraskning och musikerna blev rejält inspirerade och visade en sällsynt spelglädje. Se där vad en gammel dansk betyder!