Idag har det varit stadsvandring och kultur – men först en kort promenad innan frukost för att inhandla färska ciabatta hos en av de många lokala bagarna i kvarteret där vi har vår Airbnb. Precis när butikerna öppnade vid 10-tiden var vi vid det nya lätt exklusiva food-market Platea. Eftersom vi precis ätit en stadig frukost var det tyvärr för tidigt att ta lunchpaus. Men tid kommer!

Utanför Nationalbiblioteket fanns en liten konstfrusen skridskobana. Inga madridbor har egna skridskor så alla barn och ungdomar hade samma märke och skära färg på sina skrillor. De var inga stora skridskoåkare – utan mest på hal is.

Promenaden fortsatte sedan längs Paseo de Prado. Vi passerade flera museer de flesta med långa köer bl a till en nyöppnad Kadinskyutställning. En lång kö för att komma in men först en ännu längre för att köpa biljetter. Vi ställde oss inte i någon av dem. Vi fortsatte vår promenad längs den hårt trafikerade gamla paradgatan för Mussolini tills vi kom till Pradomuseet. Där ställde vi oss i kö. Dessbättre är det inte bara fotboll folk står i kö för i Madrid.

Pradomuseet var väl värt varenda Euro. Raphael, Velasques, Rubens och inte minst Goya. Vi såg detta och sedan orkade vi inte mer utan traskade hem för välbehövlig siesta vid femtiden. Efter en kopp kaffe, en kaka och power-nap var det ut till julmarknaden på Plaza Mayor. Knökande fullt med tindrande ögon och shoppingsugna madridbor. Kvällen slutade gott på food-courten San Miguel med sangria, vitt vin och octupus. Allt mer malmöitiska börjar höras i folkvimlet.