10 över 10 på kvällen anlände vi en halvtimme försenade. Planet var fullt av Blådårar. Några försökte börja allsång för att stärka oss i anden. Dessbättre självdog initiativet. Väntan på bagaget blev också något utdraget och det blev en rejäl inomhus promenad till Metron. Efter att tag hade vi också löst hur man skulle köpa rabattbiljeter. Det blev en 20 minuters resa med Metro till den stora Metroknutpunkten Nuevos Ministral. Där var det inte helt enkelt att hitta rätt linje. Efter en del irrande kom vi så småningom på rätt perrong med vårt bagage. Klockan var då 23.40 och det samlades allt mer folk på väg hem från fest eller på väg till nya party. Det blev trångt, trängsel och lätt irriterat. Strax innan den följande hållplatsen började folk göra sig redo för avstigning. Ny trängsel. Plötsligt upptäckte Akki att hennes handväska vara öppen och plånboken halvvägs ute – liksom en yngre korpulent man. Akki förstod strax att den lilla extraväskan som hon förvarade sina egna silverringar i var borta och att dörren stängdes med den yngre mannen på perrongen! Trist.

Vi bet svärande ihop tänderna och fortsatte resan tacksam att plånbok , kort och mobil var kvar och att vi inte hade kommit till skada. Vid midnatt steg vi av Metron på Sol och möttes av ett folkhav på torget. Vi var inte upplagda för stim och glam. Ytterligare lite irrande tills ett par mycket vänliga madridbor lotsades oss till vårt Airbnb. En orolig värd väntade på oss. Det tog ett tag innan vi somnade.

I morse sov vi länge. Det blev en sen frukost på ett kafé i närheten innan vi gav oss ut på julmarknaden Plaza Mayor. Ett vackert torg som hade varit än bättre utan alla julstånd och krimskrams. Sedan var det dags att gå till polisstationen och göra en anmälan. Det tog sina dryga, frustrerande tre timmar. Vid sextiden var det åter dags att ge sig ut i den sanslösa julkommersen. Trängseln på de stora gatorna var stor. Vi var hungriga och gick hemåt. Intill vårt kvarter hittade vi en gammal trevlig restaurang. Vi valde att sitta inne eftersom kvällskylan började komma. Det blev calamares och octupus till entré och en himmelsk andalusisk fläskbit som kom från ett långkok.

Efter en hektisk start kommer vi att njuta bättre av den sista höstsolen imorgon.