Det har varit en het dag. Över trettio grader i luften men inte lika varmt i vattnet i Kämpingebukten. Jag kastade mig dock modigt i och fick nöja med ett svalkande dopp på ca 20 grader? Jag överlevde mycket tack vare att det blev pinfärska rödbetor till middag – en delikatess helt i klass med nyskördad ungpotatis. Sedan behövde grillen sättas på för att få de dygnsgamla kammusslorna lite varma och lätt rökta. En utmärkt avslutning på en lat dag. Det kan behöva som tröst efter gårdagens oväntade förlust mot Norrköping. Och det berodde inte i huvudsak på att målvakten Robin Olsen sålt sig till ett halvbra lag i Grekland även om jag har åtminstone en undring om hur hans ekonomiska rådgivare tänker?

Nu följer jag med skräckblandad insikt att grekerna trots allt – eller tack vare EU – röstar nej till EU:s m.fl. ”erbjudande” om nya lån. De grekiska politikerna har abdikerat och ställt medborgarna i Grekland inför ett omöjligt val. Även om det blivit ett ja till EU:s m.fl. erbjudande (som inte längre var en realitet) hade situationen för grekerna varit minst sagt oklar. Ett genuint demokratiskt dilemma. 20 – kanske 30 – år av politikers mörkande av landets usla ekonomi. Vem är ansvarig? Politikerna i opposition som behövt tydliggöra skattehöjningar och minskade offentliga utgifter eller regeringarna som lovat ”mer”? Och när kronofogden står för dörren försöker politikerna skicka stafettpinnen till medborgarna – men medborgarna hann inte fatta. Jag hoppas verkligen att det går bättre för Robin M och hans ekonomi i Grekland än vad det kommer att gå för Greklands ekonomi. Men efter FIFA-skandaler har jag insett att fotbollsekonomi är något mer och större än världsekonomi?

Detta skrivs i väntan på VM-finalen i fotboll mellan USA-Japan. Det är ännu ett par timmar till avspark – men det kommer att dröja längre för Grekland.