Det är inte bara i Sverige det börjar bli kallt. Det börjar bli lite mindre varmt i Olhão också även om solen skiner från en himmelsblå himmel och solnedgångarna är knallröda och mycket dramatiska. Julen smyger sig lite försiktigt på. Vår favoritfiskhandlerska har över gloslistan på namn på fiskar från portugisiska till engelska satt en liten beskäftig jultomte. Vår butik där vi handlar våra mejeriprodukter, bullar, bröd och vardagsvin har några diskreta julgranar och ersatt sin bakgrundsmusik från Frank Sinatra och storbandsjazz till motsvarande men med julmotiv. Det får vi stå ut med, eftersom de fortfarande finns gott om alla möjliga sorters färsk fisk.

Det är dock skönt att konstatera att jag inte längre ”står på det pedagogiska verkstadsgolvet” på statsvetenskapliga institutionen. Jag hade ordentligt behövt fundera igenom det paradigmskifte som inträffat i svensk politik med sin traditionella förhandlingsdemokrati och konsensuskultur. Men förmodligen började paradigmskiftet redan i slutet av 1980-talet när individualismen och nyliberalismen fick fotfäste och sedan snabbt blev extremare än vad både Margreth Thatcher och Ronald Regan någonsin vågat drömma om. Sossarna är tyvärr medskyldiga. Det svenska solidariska samhället håller på att rämna. Många kommer att bli lämnade därhän. Håller vi på att lämna förhandlingsdemokratin och närmar oss den amerikanska konfliktdemokratin?

Jag har nyss avslutat åtminstone 3:dje omläsningen av C.J.L. Almquist Det går an. Glasmästardottern och fönsterrutor som både skiljer och förenar känns aktuellt – trots att jag är delaktig är jag en främmande åskådare som inte känner igen omgivningen. Jag hoppas att omläsningen av Karin Boyes Kallocain ska ge mig samma de jevu upplevelse.

De senaste dagarna har det varit mycket sol. Och tid i solstolen och på stranden, Vi provade en ny fisk – xaputa. Vi har inte hittat någon översättning. Den var mycket god; hade fast kött och en egen smak. Igår tog vi den tidiga båten ut till ön Armona. En liten ö några kilometer från fastlandet med en omfattande sommarsemesterbebyggelse. Ett portugisiskt Båstad eller Falsterbo? Den var nu nästan avfolkad men med utmärkta sandstränder. Där solade vi i många timmar. Dagen avslutades med sauterade räkor i vitlök och koriander.

Ikväll har vi – Akki – påbörjat tillaga vår första bläckfisk. Den testas imorgon. Det är åtminstone något att se fram emot!