Olhão 29 nov

Akki har idag överträffat de portugisiska kockarna – som spelar i samma division som portugisiska domare – med sin välstekta tonfisk som inhandlades i förmiddags. Det blev mycket gott – bra stekyta och lagom röd inuti. De färska hallonen och en vällagrad brie blev en perfekt avslutning på en solig dag.

I förgår började annars hösten närma sig – temperaturen kom inte upp över 20 grader och på kvällen var det rejäl blåst och ett häftigt regnande. Vi tröstade oss med ”anchovis” – bluefish på engelska – som var på ¾ kg och ugnsbakad i folie. Broccolin till var nyskördad och med perfekt smak.

I går tog vi lokalbussen till den närbelägna orten Travira. Vi besökte det gamla vattentornet med ”spegelutsikt” över den turistiskt pittoreska staden som delades av en flod. Dagen började grådisig och med duggregn men eftermiddagen blev härligt solig. Akki åt en ugnsbakad tunafish med tomater och lök på; för att smaka och lära. Akki har inte mycket att lära! Jag tog grillad makrill som jag var nöjd med. I en ganska välsorterad vinbutik köpte vi en halvflaska bra portvin att ha som present.

Inte nog med att lägenheten blir ordentligt städad minst en gång i veckan – i köksutrustningen ingår självklart fiskbestick.