I torsdags och fredags var det mulet och det kom en hel del regn natten mellan torsdag och fredag. Det har dock varit runt 20 grader. Idag lördag har solen skinit från en nästan molnfri himmel och vi har fått en begynnande rodnad i ansiktet. Vi har gjort inköp av nödvändiga basvaror på Lidl och inköp av färsk fisk, grönsaker, ost och andra godsaker på i den lokala välsorterade saluhallen. Inslaget av turister är behagligt begränsat liksom kunskaperna i engelska hos personalen i saluhallen. Med hjälp av översättningsprogram håller vi sakta på att lära oss namnen på olika fisksorter på portugisiska som bacalau (torsk) som vi köpte, tillagade och njöt av.

Frukosten har vi hitintills intagit i vår lägenhet. Ost till morgonmackan inhandlas i supertunna skivor – madame som skivar den är antingen pensionerad histolog eller varsam om kundernas hälsa. Mejeriprodukter är över huvud taget ingen stor varugrupp här. Akki har t.ex. problem att hitta lämplig yoghurt. Efter frukost tar jag min sedvanliga promenad längs hamnen för fritidsbåtar bort till hamnen där fiskarna landar den nyfångade fisken. Den mesta fiskarna har gått hem och fisken har forslats till saluhallen. Någon morgon ska jag väl ändå kom upp i så pass tid att jag får se när fångsten lossas?

Idag har vi inte lagat mat själva. Vi slog på stort och intog en stadig lunch med vin på en av de många restaurangerna som ligger mittemot strandpromenaden. Akki tog en fiskrätt marulk (tror vi) med ganska mycket pasta och vitt vin, själv åt jag en klassisk portugisisk rätt med snäckor och salt lätt brynt fläskkött och husets röda vin. Mycket gott i den varma solen.

Ikväll följer vi matchen Montenegro – Sverige och ”vi” leder med 1-0 i halvlek – men det blev 1-1, även om det var snudd på 2-1 till Sverige i slutsekunderna.