Idag firas Revolutionsdagen i hela Tunisien. Idag är det också för första gången mulet här i Sousse nu på eftermiddagen. Vi klagar inte eftersom skinnet de senaste dagarna fått mer än tillräckligt med sol. Som de tidigare dagarna blev det en lång skön promenad längs stranden direkt efter en stadig frukost.

Vi har kommit in i en lagom lunk. Efter morgonpromenaden tar vi plats i solstolen vid poolkanten. Jag läser om Vilhelm Mobergs Utvandrarna och Nybyggarna. De håller mer än väl för en omläsning. Akki växlar mellan yllebroderier och läsning. Vi hoppar över lunchen, eftersom vi ätit en stadig frukost. Vi gör vårt eget eftermiddagskaffe på rummet, kollar lite på nyheterna (BBC) det försvunna flygplanet och inte minst den djupt oroande utvecklingen i Ukraina och på Krim. Det blir säkerligen trista nyheter som kommer att följa oss lång tid framöver.

Vi har hittat en riktigt bra krog i hamnen inte långt från vårt hotell Kanta. De har serverat ett par riktigt bra octupusrätter tillagade på tunisiskt vis med mild kryddning. Igår kväll besökte vi en annan krog nästan enbart för att de serverade flamberad njure. Det var så längesedan jag ätit njure att jag inte kunde motstå. Mina förhoppningar och förväntningar infriades. Akki åt fisk som hon också var nöjd med.

Det lokala vinet är bra; men så har det också varit en fransk koloni fram till 1957 och långt innan dess planterade romarna de första vinstockarna här. Så Revolutionen 1957 gjorde inte rent hus med allt. Islam tycks också ha ett måttligt grepp om befolkningen – inga minareter inom syn- eller hörhåll.

Ikväll planerar vi att handla vår egen mat: lite diverse smått och gott och några goda ostar och en flaska lokalt vin som vi planera att fira Revolutionsdagen med på vår balkong. Vi får se om det blir några revolutionsraketer?