Ubud 2013-01-18

Gårdagen började med ett besök på Museum Puri San som ägnas åt balinesisk konst. Konstnärerna är tekniskt skickliga men motivkretsen ganska enahanda och i huvudsak hämtad från balinesisk/hinduisk/indisk mytologi. Det var väl värt besöket – även om det inte är något man längtar efter att äga. Utforskandet av Ubuds shoppingstråk fortsatte. Krimkrams blandas med ganska exklusiva butiker. Vi åt lunch på Ubuds trendigaste restaurang – Cafe Clear. Det är ett ställe för skönandar och ungdomar. Inte nog med att vi behövde ta av oss skorna innan vi gick in – vi höjde plötsligt medelåldern dramatiskt! ”Drinklistan” med ett stort antal juicer som var bra för än det ena än det andra innehöll bl.a. en drink som innehöll elektrolyter! Akki nöjde sig dock med en drink som stärkte minnet. Lunchrätterna var utmärkta och i vi har återvänt dit idag, inte minst eftersom de hade ett perfekt fungerande wi-fi. Efter lunch fick Akki massage och örtbad. Kvällen avslutades med en balinesisk ”teaterföreställning”.

Huvudnumret var inspirerat av balinesisk mytologi och var en föreställning med huvudsakligen män som utgjorde en koreografisk massverkan och suggestiv rytmisk bakgrund. Det var bra och väl framfört.

I morse innan frukost tog jag med mig kameran och promenerade iväg en bit uppför mot risfälten; de flesta stod under vatten och solen gick upp och stämningen blev svår att fånga på bild. Jag hoppas att någon blivit rimligt bra. Efter frukost blev det besök på marknaden som tog sin rundliga tid. Akki fick sin efterlängtade parasoll. Innan kvällens ”teaterföreställning” blev det indisk mat Tandoori chicken och Chicken masala. Tandoori fick bakläxa eftersom den inte var genomlagad. Sedan blev den lätt vidbränd. Vi var ändå nöjda till slut.

Skjortor och shorts skitiga. Sandalerna sönderslitna. Ögon och öron mätta av intryck, kropparna av saltvatten och sol samt magarna av fisk och annan god mat. Baliresan börjar oåterkalligen närma sig slutet. Det återstår en dag innan 20 timmars flygresa hem påbörjas och innan planerandet av nästa resa påbörjas.