Padangbai 2013-01-14

Livet går sin gilla gång här i Padangbai. Först vaknar tuppen utanför husknuten och sedan sätter böneutroparen från den lilla moskéen i närheten i gång. Det finns visserligen inte många synliga muslimer i byn –men en hörs mycket påtagligt. Om han tror att han med sina böneutrop ska omvända några till den rätta läran är han definitivt på fel spår. Om det är ont om muslimer är det desto mer gott om tuppar. Tuppfäktning lär vara vanligt förekommande här på ön. Förmodligen tränas de tidigt på morgnarna md att bevaka sina revir – men bönutroparen ger sig inte. Vårt hotell ligger i hamnen. Det går färjor dygnet runt till de omkringliggande öarna. Deras avfärder annonseras via högtalare. Vi sover ändå mycket gott med något kort avbrott när bönutroparen och tupparna sättr igång vid halvfemtiden på morgonen. Frukosten –kaffe, rostat bröd och scrambled eggs intas i den ”rustika” restaurangen med trevlig och hjälpsam personal.

Efter frukost att det en lätt mödosam vandring först uppförsbacke och sedan nedför innan vi kommer fram till Balis kanske bästa badvik med skimrande grönt vatten och omväxlande rejäla surfvågor för att dessemellan vara mer badvänliga vågor. Vi har nu lärt sig bemästra tekniken att ta sig i och ur vattnet utan att bli kullkastade. Vattnet är härligt grönt, salt och mycket varmt. En grillad fisk eller lite frukt till lunch så är vi nära paradiset.

Framåt eftermiddagen brukar solen gå i moln och det är då ofta dags att vandra först uppför och sedan nedför den rejäla backen. Duschen hemma är efterlängtad för att bli av med svett och saltvatten. Lite vila på altanen eller i sängen innan det sedan är dags att bestämma vilket av matställena som ska besökas och om vi ska äta något annat än fisk är det mest ansträngande ställningstagandet vi behöver göra. Den lokala ölen – Bintang – är drycken som gäller. Det lokala vinet är inget som vi ska kräva att Systembolaget ska börja importera. Det är inte ens gott här på Bali. Australiensiskt vin som finns att tillgå här är avgjort dyrare än hemma – men klimatet är egentligen inte gjort för att dricka vin.

Maten –dvs. i huvudsak fisken – är vällagad och i regel mycket försiktigt kryddad. Vi har också lärt oss att uppskatta det balinesiska kaffet. Det är visserligen ”kokekaffe” med kaffesumpen kvar på botten i koppen – så det gäller att inte slänga i sig den sista kaffeslurken.

I går gjorde vi en utflykt med taxi till Sidemen – ett vackert område med risodlingar i terrasser Vi lämnar Padangbai på onsdag – tidigare än planerat – för att avsluta i Balis kulturella centrum Ubud.