Så har 2013 – precis som 2012 – börjat på en exotisk ö. I fjor var det Sri Lanka nu är det Bali. Vi har nu varit på Bali drygt tre veckor – mer än halva tiden. Vi har kommit in i ett lugnt och makligt tempo, vi år och lägger oss tidigare än vanligt och vaknar utvilade vid sjutiden på morgonen. Ofta hinner jag med en liten middagsvila också.

Nyårsafton var inte alltför upphetsande. Eftersom det är ganska svårt att ta sig hem efter klockan åtta på kvällen – inga småbussar, inga taxi – bestämde vi att promenera till en restaurang längs stranden. Där kunde vi på avstånd beskåda de begynnande fyrverkerierna som hade hård konkurrens av åskblixtarna ute över havet. Det var ett magnifikt skådespel. Något regn blev det aldrig. Vi var inte många gäster på krogen och vid niotiden var vi de sista gästerna! Vi hade då ätit vår jämförelsevis spartanska nyårssupé och delat av flaska av det inte alltför upplyftande lokala vinet. Vi promenerade hem längs stranden som lystes upp av några eldar där de lokala fiskarfamiljerna samlats. Vi orkade inte hålla oss upp till tolvslaget – men vi somnade trots det inte förrän efter att alla fyrverkerier upphört strax efter tolv på det nya 2013.

Igår flyttade vi temporärt upp i bergen för en natt. Här har vi en vidunderlig utsikt över det frodiga, bördiga och gröna Bali med havet i horisonten. Ett stort buddistkloster ligger precis i närheten. Det är mycket rofyllt. Svalorna flyger ständigt omkring, emellanåt ser vi ett par olika sorters kolibrifåglar och vi hör – men ser inte – många andra fåglar. Det är mycket gott om fjärilar också.