Induruwa 2012-01-10

I förgår kväll blixtrade och dundrade och kom en rejäl skur. Igår kväll och i natt har det hällregnat. Men på dagarna skiner solen och baden står som spön i backen. I går förmiddags var vi på grönsaks- och fiskmarknaden i Bentota. Det var tryckande varmt och kommersen var inte påtaglig, men som vanligt är det intressant att kolla de lokala färskvarorna. På hemvägen var värmen för tryckande för att jag skulle motsätta mig att Akki inhandlade en sarong till mig – när jag nu ska lära mig att använda en sådan?

Innan kvällen och skyfallet hann vi med några dopp. Men sen regnade det. Ett riktigt rejält tropiskt regn i flera timmar. Regnets paddrande på taket överröstade till och med de ständiga dyningarna som rullar in mot stranden. I morse vaknade vi emellertid åter till dyningarna och solsken.

Efter frukost blev det en utfärd tillsammans med hotellägaren till en närbelägen ”kläckningsstation” för sköldpaddor. På nätterna samlas de ägg in som sköldpaddshonorna gräver ner på stranden. Sedan grävs de åter ner i sand skyddad från fåglar (och en del fiskare som gärna äter äggen) och ligger i ca 60 dagar innan de kläcks och kryper ner i en skyddad damm. Efter tre dagar släpps de ut i havet. Kanske 10% av dem överlever till de blir fullvuxna och kan föröka sig. Det finns flera sådana äggkläckningsstationer längs kusten. Det blev en rejäl – efter lankesiska mått – donation till ändamålet. Måntro – men hoppas – det hjälper att vi blir väckta någon av de kommande nätterna för att få se sköldpaddorna komma upp ur havet och lägga ägg?

Vi for sedan vidare till en krydd- och medicinalträdgård. Det slutade med massage för oss båda med många eteriska oljor. Lite lokalt myggmedel inhandlades.

Färden gick sedan vidare till en berömd trädgård i trakten – Brief Garden. Det var en gammal gummiplantage som gjorts om till en stor och omfattande trädgård med många lummiga platser och fina utsikter. Det var en autodidakt till trädgårdsarkitekt som genom fört projektet efter att han blivit hemförlovad från första världskriget. Det fanns en hel del homoerotisk konst.

På hemvägen passerade vi ett muslimskt samhälle. 99% av flickorna som gick hem från skolan bar huvudduk. Segregeringen finns också här – även om de religiösa inslagen från buddism och hinduism är ganska frånvarande.

Avslutningsvis visade det sig att ägaren inte tog betalt för utfärden – men vi erhöll inte heller någon ”sedvanlig” rabatt trots att vi stannar i 18 dagar. Nu är det kväll och snart middag. Vi trivs fortfrande – och håller tummarna för att det blir sköldpaddsäggläggning någon av de kommande nätterna.