Induruwa, Sri Lanka 2012-01-06

Året började med en 24- timmars flygresa. Vid halv elvatiden den 1 januari lämnade vi Höllviken med buss 300 till Hyllie för vidare tranport över bron till Kastrup. Vi var ute i (mycket) god tid. Det gjorde att vi aldrig blev oroliga att missa planet – trots det sanslöst långa köerna vid säkerhetskontrollen. Det tog mer än 45 minuter av köande innan vi passerat. Att sedan planet blev en timme försenat vid start berodde på att det landat försenat. I Dubai landade vi mitt i natten och flög planenligt vidare till Colombo kl 2 på natten. Halv nio på morgonen i Colombo väntade en ny kö – en kö för att erhålla visum. Ett nytt datasystem, nya rutiner och utbildning av personal gjorde att vår väntande chaufför hade börjat misströsta – men som tur var fortfarande väntade på oss. Efter två timmars bilfärd var vi framme vid Panchi Beach Hotel i Induruwa – mycket trötta och varma. Indiska Oceanen som låg inbjudande 50 meter fram oss – fick vänta två timmar medan vi tog ett par timmars välbehövlig sömn. 28 timmar efter vi lämnat Höllviken var det dags att möta Indiska Oceanen.

Panchi Beach Hotel ligger vid stranden, är nybyggt och har fyra dubbelrum. 50 US$ per natt inklusive en utmärkt frukost gör det mycket prisvärt. Det ligger verkligen inte i centrum – men det ligger vid en utmärkt strand som är mycket glest befolkad. Dyningar, som ofta är utmärkta att kroppssurfa på, rullar ständigt mot stranden. På kvällarna innan man ska somna låter det som när det blåser rejält i skogen i Höllviken. I Höllviken väcker ljudet oro – här ger det ro att somna.

De första dagarna sken solen mest hela tiden – de senaste har det blivit regn på eftermiddagarna. Igår var det ett riktigt rejält ösregn med åska, vilket innebar att hotellet var utan ström i ett par tre timmar. Det verkar som om vädret med sol på förmiddagen och mulet/regn på eftermiddagen kommer att fortsätta – men med tanke på huden är det kanske lika så gott.

Vi sover länge på morgnarna och har haft svårt somna på kvällarna. Det får bli väckarklocka – för säkerhets skull – de kommande dagarna så att vi inte missar för mycket sol?

Det har givetvis redan hunnit bli mycket läst först ett par tidskrifter som nu hamnat i papperskorgen – återstår några uppsatser i Statsvetenskaplig ”Nidskrift” om de politiska turerna och kompromisserna om förändringarna i RF. De verkar lovande. Än har jag tydligen inte helt tappat intresset för konstitutionella frågor? Ett par skönlitterära böcker har jag också hunnit med. En ”Kioskvridning 140 grader” som har gjort mig rejält konfunderad. Dels är den till mer än en tredjedel skriven på småländska , dels innehåller den geologiska referenser och påfallande många andra ”svåra” ord som gör att läsningen stannar upp och inte får ett normalt flyt delvis är den burleskt rolig.

En Reidar Jönssons ”Gå på vatten” är en lättläst skröna i Piratenstil med en lätt filosofisk författarknorr –dock inte lika genomarbetad som i Kerstin Ekmans ”Grand final i skojarbranschen” som Akki nu också rekommenderar alla att läsa!