2011-11-25 Flyget Tel Aviv – Köpenhamn

Så är resan nästan slut för denna gång.

I onsdags besökte vi givetvis Gamla staden i Jerusalem. Mycket är sig likt om än något mindre påfrestande försäljare. Dofterna är inte heller lika starka och överraskande som för trettio år sedan. Priserna har stigit dramatiskt och är helt jämförbara med svenska på de flesta varor. Det är emellertid fortfarande lika spännande att besöka Klagomuren och Al Asqa moskén på den gamla romerska slottsborgen. Tyvärr kom vi denna gång inte in i själva moskén. Det gör tydligen numera endast muslimer – hur de nu ska kunna kontrollera det. De romerska kolonnerna och valvbågarna är viktiga lämningar liksom den mycket välbevarade och väl underhållna moskén md sitt fantastiskt arabiska kakel. En förvånansvärt fungerande mötesplats för de tre världsreligionerna.

Efter flera timmar i Gamla staden tog vi sikte på konstnärskvarteren. Det var något bökigt att hitta eftersom skyltarna inte visade rätt riktning. Men det var mycket väl värt mödan. Vi hittade två mycket kreativa och skickliga silversmeder i deras verkstäder – men det fordrades en natts vila innan vi kunde bestämma oss.

Vi kom till busshållplatsen i god tid – och vi väntade i 20 minuter efter bussens avgångstid innan vi till slut bestämde oss för att ta en annan buss och läte Ewa komma och hämta oss. Det hade hunnit bli mörkt och bussen körde inte riktigt den förväntade vägen och vi missade hållplatsen att stiga av. Nya förvecklingar och smsande till Ewa och vi blev upplockade i den nu kyliga kvällen.

Därefter blev det ilfärd till Marek, hans hustru och bonusbarn där vi bjöds på en god moussaka och crêpe med en god varm syltsås till. Det blev en trevlig kväll där vi bl.a. tittade på de nyscannade bilderna från kanotpaddlingen för 30 år sedan i norra Skåne.

Igår blev det ett nytt besök i Jerusalem för att kompletterande inköp. Inte minst ett besök i silversmedens butik, vilket för mig till ingens förvåning tillslut innebar ett köp … Nöjda och glada återvände vi till Ewa med kollektivtrafiken som denna gång fungerade punktligt.

Därefter blev det lite kaffe och vila för mig innan avfärden till ”Lill-Akki”. Akki och Ewa satt och pratade till lite handarbete. Eftersom jag inte varit på promenad i omgivningarna begav jag mig ut på en spatsertur – ner i dalen mot vinodlingarna. Det blev mer strapatsrikt än förväntat. Det bar brant nedåt och det fanns inga ordentligt upptrampade stigar – än mindre utmärkta vandringsleder. Jag lyckades skrämma upp ett rådjurspar 5-10 meter ifrån mig. Jag såg dem galoppera iväg med smäkra steg. Det fanns också en hel del fågel i buskarna.

När jag efter ca 20 minuter var nästan ända ner i dalen kom det en rejäl regnskur och det var dags att bege sig hemåt – vilket var lite knepigare än förväntat . Jag hade i och för sig nästan hela tiden husraden vid toppen inom synhåll – men vilka stigar jag än valde hittade jag inte den stig jag tag mig ned. Mörkret föll snabbt och jag var rejält blöt och halt. Efter en del irrande och att ha hört någon i ”fjärran” ropa hittade jag slutligen huvudvägen och kunde börja en rask promenad hemåt. Plötsligt tutar en bil flera gånger högt och ljudligt bakom mig. Utrusar e orolig Akki och i bilen sitter en minst lika skärrad Ewa. Jag fick lite bannor – och ingen välförtjänt whisky som de oroliga kostade på sig – utan direkt i duschen och på med torra kläder innan de bar iväg till ”Lill-Akki” hennes Dana och deras tre barn och två kattor.

En mycket god svampsoppa följdes av spännande risrätt och till dessert ovanligt välsmakande och nybakade brownies. En ny titt på scannade bilder och ”Lill-Akkis” mycket välgjorda collage till farfar Alex 90-årsdag. Och den kvällen slutade också lyckligt.

I morse var det en shabbatfrukost – vilket hos Ewa och Joakim innebär snaps klocka 10 på morgonen! Sedan slutfördes den sista packningen innan det var dags för avsked efter en mycket lyckad samvaro med Ewa och Joakim och upplevelserik resa. Nu återstår snart bara hemfärden till Höllviken och att överleva julen innan nästa resa kan genomföras före eller efter undervisningen i slutet av januari.