Brisbane Nyårsafton 2010/Nyårsdagen 2011

Jag lyckades tydligen med att få med en bild! Bibliotek är bra och inte bara för att de är svala. Bibliotek gör att man har rimligt med tid att fundera över saker man inte tidigare förstått att lista ut – i synnerhet med tillgång till trådlösa nätverk som inte kostar skjortan. Vi får se om jag lyckas få med ytterligare bilder för att bespara är det tröttsamma med att få se alltför många bilder i ett svep?

Brisbane är en stad i mycket snabb förvandling – ungefär som Perth. Den gamla bebyggelsen får ge vika för snabbt växande skyskrapor. De anser uppenbarligen inte att den korta historia de har – drygt 100 år – är mycket att bevara? Vi ska kanske inte förvånas över det möjligen beklaga det? Den västerländska australiensiska historien är inte bara jämförelsevis kort den är också ganska disparat och heterogen. Den australiensiska nationalkänslan med flaggan som främsta symbol finns överallt på badbyxor, badlakan osv. Nationalkänslan har dessutom fått sig en rejäl knäck nu när man förlorat kricketturneringen mot England. Inte bara nyhets- och sportsidor utan även ledarsidorna kräver krafttag mot den nesliga förlusten.

Den sprillans nya konservativa regeringen i Australien är just i färd med att ”privatisera” det idag tydligen helt offentligt reglerade och finansierade skolsystemet – utan att med ett ord referera till ”major” Björklund och svenska erfarenheter. Så än behöver vi inte skämmas! I samma tidning – The Australian 2010-12-30 – refererades dessutom en forskningsrapport som visade att konservativa (höger) och liberala (vänster) sympatisörer har olikheter i hjärnbarken. Amygdalan är större hos vänstersympatisörer än högersympatisörer. Det kan kanske vara lönt att googla på forskarna Colin Firth och Geraint Rees? Tänk vad man upptäcker när man är utomlands eller är det vad vi misstänkt hela tiden? Vilka nya upptäckter står vi inför 2011?

Hitintills – det återstår ännu ett dygn av 2010 – har det varit ett gott år med många spännande resor med mycket god mat och många goda viner: Sydafrika, kanalfärd i Frankrike och nu mer än halvvägs genom Australien. Måtte 2011 bli ett lika gott år!

På årets sista dag har Brisbane badat i sol. Efter att i morse ha inhandlat kvällens läckerhet har det blivit en lång promenad runt centrum i Brisbane och Brisbane River som slingrar sig genom staden.

Brisbane är lite backigt så det har blivit ordentligt med motion inför kvällen. Nyårsaftonssupén intas på hotellets takterrass som har en utmärkt utsikt över staden. Det lär bli mycket fyrverkerier.

Här i Brisbane är det nu 2011 och det har börjat riktigt bra

ETT RIKTIGT GOTT NYTT ÅR TILL ER ALLA!

önskar

Akki o Peter