Brisbane 29 december

Vi är nu i en storstad och inte alls lika väderberoende som i badorterna. Det har varit en utmärkt dag med besök på två konstmuseer och självklart å det utmärkta delstatliga huvudbiblioteket med anständiga uppkopplingar till nätet. Papegojorna är fortfarande med oss vilket glädjer oss särskilt – fantastiskt att ha dem i träden.

GoMA (Gallery of Modern Art) var en mycket positiv överraskning med en utmärkt utställning av konsten under 2000-talet första decennium. Många av konstverken var interaktiva och vi hade flera högtidsstunder. En ”pool” som man kunde gå ner i och vara en del av installationen och vinka till betraktarna eller som betraktare vinka tillbaka till konstverket var nog höjdpunkten. Ni får stilla er nyfikenhet till bilderna kommer. Mycket var också gjort för att få barn och ungdomar intresserade av konst. Bl. a. en rutschbana som gick mellan tre plan och som ungarna stod i jätteköer för att få åka i. För att komma till rutschbanan behövde de ta sig igenom en hel del spännande konst liksom de fick se på i väntan på sin tur att få åka.

Vi var också imponerade av några samtida kinesiska konstnärer nutida reflektioner/kommentarer till samhällsutvecklingen i Kina – en pastisch på de jättelika gravmonumentet med soldater från Xian som vi såg för drygt ett år sedan och mycket annat både för barn och vuxna. Vi gick upplyfta, glada och trötta därifrån till biblioteket ett par hundra meter bort. Vi behövde kaffe innan vi på det nyrenoverade, funktionella och vackra biblioteket med viss möda kunde boka oss vidare söderut mot Port Macquarie efter nyår.

Ytterligare ett par hundra meters promenad och QUT Art Museum som utöver några Picasso, Renoir, Munch innehöll konst av två svenska bröder (Fristrom) som emigrerat till Australien i slutet på 1800-talet. Konstverk i en mycket behaglig miljö.

Kvällen tillbringades med av Akki vällagad kängurustek, ett gott vin och en vacker solnedgång över Brisbane i en skön sommarkväll.

Per – vi grattar dig från Brisbane – fast det blev ju minst ett dygn för sent. Hoppas ni i kylan där hemma förgyllde din dag!

Brisbane 30 december

Bussfärderna sedan Cairnes går på den klassiska Highway One – Bruce Highway. Vägen är lika klassisk som 101 i Kalifornien mellan LA och San Fran för att nu inte nämna Landsvägen mellan Malmö och Ystad. Highway One löper tidvis mycket nära kustlinjen och de rejäla surfvågorna. När vi närmade oss Brisbane såg vi också flera stim av surfare som låg och väntade på Vågen. Landskapet är nu långa böljande, gröna kullar inte olikt Wales, men så är vi också på gränsen till New South Wales.

Förmiddagen tillbringade vi på sandstranden vid den konstgjorda lagunen i Brisbane. Solen skiner oh det är åter mer än sommarvarmt. En del av eftermiddagen har vi tillbringat på ett ganska häftigt Sicence Museum.