Julafton 2010 Hervey Bay

Det har varit mest gråmulet denna julafton. Det är dock mer än 25 grader varmt! Dagen började med inköp av julaftonens läckerheter: ostron, räkor, rökta musslor, blåmögelost från Tasmanien och till detta en förhoppningsvis torr chardonnay. Därefter tog vi lokalbussen – som går en gång i timmen – in till ”centrum”. Där började vi på en filial till universitetsbiblioteket med att lägga in den svårt haltande och nödrimmade julhälsningen på vår hemsida.

Vi är fortfarande förvånade över hur lite utvecklat tillgång till trådlösa nätverk är på hotellen. Vi bor nu på ett för övrigt riktigt bra hotell med alla möjliga faciliteter – men endast en dator med internet uppkoppling och som kostar hutlöst. Då är det avgjort bättre och billigare med uppkopplingarna mot nätet på simplare backpackersställen.

Värmen, den höga luftfuktigheten och en hel promenerande gjorde att vi behövde sova middag. Det dröjde inte länge innan regnet som vräkte ner väckte oss ur vår slummer. Vi får avvakta något med vår julmiddag som vi planerar att äta under ett jättelikt citronträd. Vi hade inte behövt köpa någon citron till våra ostron eftersom det faller ner citroner från trädet! Så snart det verkar som om regnet ska upphöra blir det skaldjursfrossa. …

Det blev uppehåll i en och en halv timme – så vi hann i godan ro vid den lilla dammen äta vår julmiddag på skaldjur och dricka portvin till osten. Vi satt vid under citronträdet vid dammen som är full av sköldpaddor. Innan det nya hällregnet kom hann vi även mata några av dem innan det var dags att krypa inomhus och avvakta till vid 10-tiden innan det var dags att ringa till barn och barnbarn i Sverige och önska God Jul.

Juldagen 2010

Regnet har vräkt ner mest hela natten. Vid femtiden när det ljusnar och fåglarna (inte så mycket papegojor längre som tidigare) böjar sin högljuda konsert hade regnet tillfälligt upphört. Eftersom vi anmält oss till hotellets jullunch passade jag på att ta en rejäl promenad längs kustvägen. Det blev svettigt eftersom det det fortfarande är varmt och hög luftfuktighet.

Jullunchen som benämnes ”smorgasbord” innehöll berg av ostron, räkor, krabba samt skinka och ytterligare några varmrätter som benämndes rostbiff. Ett antal (alltför) söta desserter var också framdukade. Ostron, räkorna och krabban var utmärkta. Kocken hade inte varit i närheten av dem.

Skinkan gick också an (även om vi saknade senap). Som vanligt i engelska kök var köttet rejält ”overdone”. Är det därför som det serveras rejält med brunsås till – för att för australiensarna dölja kockens tillkortakommanden? Vi tog om av ostron, räkor och krabba tills vi var rejält mätta.

Annandag Jul 2010 Hervey Bay

Snart har det regnat hela förmiddagen. Det regnar så pass mycket att vi tvekar att gå ett par hundra meter till ”laundromaten” – annars kan man läsa lika bra där som här på hotellrummet. Men jag (dvs Akki) tog till sist mod till mig och traskade iväg iklädd slippers och med tvättpåsen i hand. Det är sällan jag gått några kvarter med mina badtofflor men jag liknande nu alla andra australiensiska damer som också är ute i sina slippers.

Eftersom vi bor en liten bit utanför huvudsamhället har mina promenader när de inte gått längs kusten gått i villakvarter. Det huvudsakliga intrycket är enahanda. Små och inte särskilt välskötta trädgårdar, påfallande små hus, ofta på pålar en, en och en halv meter över marken. De något äldre husen är ofta ganska illa underhållna. Det verkar som man tappat intresset när huset väl är färdigbyggt.

Vädret upptar en hel del tid i tv:n. Dels är det ovädret cykloner och översvämningar i nordöstra Australien, dels är det bekymmer om vädret i Melbourne i samband med den fortsatt pågående kricketmatchen mellan Australien och England, dels för vädret i Sydney där en segeltävling till

Tasmanien ska starta. Prognosen är mycket hårda vindar. Så det är inte bara vi som är fixerade vid vädret. Blir det inte ett snabbt omslag i vädret blir det tyvärr inget besök på Fraser Island.

27 december Hervey Bay

Besöket på Fraser Island avstod vi också ifrån på grund av det myckna regnandet. Eftersom vårt hotell ligger en bit från centrum avsåg vi att ta bussen in. Efter drygt en timmes väntande på två olika busslinjer insåg vi att något var galet. När vi frågade en taxichaufför antog han att det berodde på att det var ”public holiday”. Att det inte gick några bussar på juldagen och långfredagen framgick tydligt av tidtabellen – men inget annat. Så vi är fast här i det gråmulna vädret. Vi kommer inte ens ut på det hutlöst dyra fasta nätet som finns här på hotellet. Det är något fel på deras server – kanske den också har public holiday. De flesta affärer är dock öppna inne i centrum. Några affärer startade julrean kl fem på morgonen (australiensisk tid) – för att kompensera sig för den sviktande julförsäljningen.

Regnandct tar tyvärr inte public holiday. Nu återstår att se hur mycket Greyhoundbussen är/blir försenad imorgon. Regnandet här i Quennsland har medfört att även Highway 1 är översvämmad på sina ställen så att trafiken får omdirigeras. Det är den ständigt återkommande nyheten på tv.

Brisbane den 28 december

Till vår stora förvåningen och glädje stod Greyhoundbussen på plats när vi anlände till ”centro” och vi blev inte heller full buss. Klockan är nu fem – lokal tid här. Vi har precis anlänt och checkat in på YHA och vandrat till ett stort och fint delstatsbibliotek där vi precis hann få ut anvisningarna för trådlösa nätet innan de stängde! Vi skall nu göra en storstad och här regnar det inte. I morgon får vi ta reda på vad som bjuds här inför nyårshelgen……