Flyget – drygt två timmar – från Alice Spring till Cairns gick utmärkt liksom busstransporten vidare 6 mil norrut till Port Douglas. Busschauffören körde ”som en galning” på de slingrande och mörka ”bergsvägarna”. Vi kom fram sent på kvällen och hämtade nyckeln till vårt rum i brevlådan. Allt går att ordna här!

Landskapet har helt skiftat karaktär. Port Douglas och området runt omkring är helt av regnskogskaraktär. Det känns nästan som att bo i djungeln. Vi vaknar till en mängd märkliga fågelläten som vi inte hört tidigare. På vägen till stranden häckar en rejäl koloni med riktigt stora ”fladdermöss”. Mestadels hänger de upp och ner i sina fötter på dagarna. En och annan väcks ibland ur sin slummer och flyger då en sväng på dagtid. Riktigt läskiga är de…

Vi har haft tur med vädret! Igår kväll när vi just lagt oss bröt ett sanslöst oväder lös. Regnet vräkte ner och åskan gick ständigt. Det tog ett par timmar innan vi somnade. I kväll hade vi inte mer än hunnit till vår lodge med räkor och vin innan regnet började vräka ner igen. Dessutom lyckades vi med att missa den sedvanliga uppvaktningen av Carina på hennes födelsedag. Carina hade hunnit ge sig iväg till skolan. Vi missade med en timme pga. missförstånd med tidsskillnaden – vi är bara 9 timmar före inte 10! Vi har ställt om klockan 4 ggr sen Perth.

Annars har dagen varit mycket lyckad för att formulera sig försiktigt. Vi har varit ute på Stora Barriärrevet – och det är en upplevelse utöver det vanliga. Akki är också mycket nöjd med de tre omfattande snorklingar vi gjort idag. Det fanns ”slipade cyklopglasögon” så att Akki kunde se och njuta av alla de märkliga former och färger på fiskarna i anslutning till korallreven. Det är en obeskrivlig mångfald. Vädret var utmärkt – solen sken och sikten under vatten var säkert femton till tjugo meter. Vattnet var varmt och skönt och vi var i så länge att skinnet på fingrarna blev skrynkligt. Det är lätt att glömma tiden. Vi hade också utmärkta snorkelledare som kunnigt informerade om olika egendomligheter hos olika fiskarter t. ex. hur när den stora honan lämnar en grupp hanar den största hanen ändrar kön och blir hona!? Undervattensvärlden är inte bara fantastiskt vacker – den är också underfundigt uppfinningsrik.

Vi vet nu vad tropiska värme och regn – över 30 grader varmt, maximal luftfuktighet – innebär att även om man sitter halvnaken rakt upp och ner framför den lilla laptoppen och försöker sammanfatta dagen droppar svetten från kroppen. (Klockan 19 på kvällen kommer dock civilisationen med AC. För att spara energi rekommenderas 25 grader!) Men vi klagar inte – vi stannar ytterligare en dag innan vi far söderut. Utanför vår lodge har vi 4 miles sandstrand men den är tyvärr rödflaggad – kanske är det så hela kusten ner för här finns den dödliga boxstingern – en manettyp. Men har avgränsat en liten bassäng med nät så dit får man gå – men det är som att gå i en jaccuzzi. Det du Johanna och Fredrik – hela Stila havet är som ett hett badkar.

GRATTIS PÅ FÖDELSEDAGEN CARINA – kanske var den bästa födelsedagspresenten att Du slapp höra oss sjunga på väg hem från snorklingen?