Visserligen vann MFF över Göteborg idag och det finns goda skäl att glädjas åt det.

Men framför allt finns det goda skäl att glädas åt SVT:s satning på Svinarp som har det mycket goda omdömmet att i uppstarten av serien ge en referens till Lennart Lundquist “Demokratins väktare”. En av de tre bästa statsvetenskapliga böcker som skrivits av svenskar. Om någon undrar vilka två som kan konkurrera är så är den ena av Herbert Tingsten om svesnkst väljarbeteende från mitten av 1930-talet och den andra är H F Peterssons avhandling “International Order” från mitten av 1960-talet.

Jag hoppas verkligen att författarna med “Demokratins väktare” som klangbotten med kärlkek lyckas gissla och göra paodi på svenska kommunpolitiker som vill så väl men som har alla mänskliga tillkkortakommande, Det är djävligt svårt men bra om det lyckas,

Problemet är att det kan fördjupa tveksamheten till det politiska hantverket om satiren blir för subtil. Det måste göras med kärlek.