18 juni

Eftersom Akki kollar på förfesten inför morgondagens konungsliga tilldragelse är jag hänvisad till urusel bild på TV4-play och lyssnar istället på SR:s webbradio matchen England-Algeriet tillsammans med ett glas whisky. Enligt matchreferat är det en medioker tillställning.

Fredrik och Johanna har haft skolavslutning men uppskattar inte rabarberpannkakstårtan på samma sätt som Ola, Carina, jag och konditor Akki. Det är kanske inte så konstigt att smaken förändras med generationerna – men det innebär kanske också dags att skippa Kalle Anka på Julafton liksom rabarberpannkakstårtan i samband med sommarlovets början. (Gåsen till Mårten låter vi dock återuppstå runt den 10 november årligen – någon ordning på traditionerna får det väl vara!)

Det har visserligen varit både spännande, lärorikt och intressant att vara ”god man” för ett ensamkommande flyktingbarn. Men när barnet har flyttat 12 mil bort – och lika många mil tillbaka – till Löderup så blir det alltför krävande att fortsättningsvis vara en god ”god man”. Jag har således begärt att bli och blivit entledigad. Så nu är jag en vanlig man igen.

För några dagar sedan hade vi en ”reunion” här i Höllviken. Kent o Anki (med utställningshunden Matisse) tillsammans med Ulf och Marie (som övernattade i Lilla huset) åt god mat, drack och återpratade gamla minnen. Marie – som inte träffat Kent och Anki tidigare – fick lära känna en ”ny” Ulf som vi kallade ”Otto”. (Kanske efter en tysk smörsångare Otto Brandenburg som var aktuell i slutet på 1950- och början på 1960-talet. Det var mer utseendet än rösten som utgjorde likheten.) Kul hade vi dock hur som helst – liksom för 50 år sedan!

19 juni

Den senaste veckans traumatiska upplevelse är dock att vi varit utan inte bara bredband utan även tv från den 9 juni – egentligen sedan åtminstone kl 22.15 den 8 juni men då hade Telia support stängt för dagen så ingen felanmälan kunde göras då. Efter sedvanliga ”omstarter” med både tvboxen och modemet kvarstod problemet. Det var trist eftersom forbolls-VM stod för dörren. Nåväl efter ett samtal till Teliasupport lovade de att skicka ett nytt modem. Eftersom vi skulle ha gäster och det var skolavslutning för Fredrik o Johanna var vi ändå upptagna fram till lördagen den 12. Enklare nätärenden kunde jag klara på biblioteket. Lördagen och söndagen blev det en hel del skött i trädgården, mycket läst och fotbolls-VM följdes på radion. Det går bra att leva utan tv och bredband – åtminstone några dagar – även om det är lite underligt. På måndagen dristade jag mig till att ringa Telia för att förhöra mig om leveransen. Det nya modemet skulle då packas och sändas iväg under dagen. Ett besked som jag insåg att det skulle ta ytterligare dagar innan modemet landade i Höllviken men det var åtminstone på gång och borde komma i god tid till lördagens hypade bröllop. På tisdagen rignde jag för att få ett kollinummer så att jag kunde efterlysa paketet på ”posten”. Till min förvåning fick jag då besked att paketet inte var i väg sänt. Jag blev då ganska harmsen – för att formulera det försiktigt. Efter ett antal omkopplingar blev jag till slut lovad att kunna få hämta ett ”lånemodem” på någon Teliabutik. Jag tog bussen in till Mobilia och fick betala för att hämta ett lånemodem. Väl tillbaka i Höllviken bytte jag modem. Det fick jag inte att fungera omedelbart. Nytt samtal till Telia och samma instruktioner och runda som tidigare. Eftersom vi skulle ha våra grannar på lite mat fick projektet ligga på is till onsdag morgon då jag åter ringde Telia nu ganska uppgiven och påpekade att fotbolls-VM pågick och att det snart var ett bröllop på tv som hustrun var mycket intresserad av och att hon inte skulle vara nådig att tas med om det inte fanns bild på tvn. (Jag noterade att jag inte hamnade i någon kö när jag knappat in mitt telefonnummer utan kom direkt fram till supporten!?) Återigen samma procedurer med att koppla bort modem och tvbox – som jag gjort tidigare. Den sällsynt förstående och deltagande killen i supporten lovade mig omedelbart ett nytt modem som var kombinerat med en router och att det skulle jag erhålla gratis under två år och att jag skulle bli kompenserad för den tid jag inte haft tv och bredband. (Det visade sig att Telia hade stora problem med det ”gamla” modemet och att det ännu inte var iväg sänt!) Det kom som utlovat i fredags – men jag har ännu inte fått lov att koppla in det för Akki – eftersom …

När jag slutat samtalet med den förstående kille på Telia support tog jag mig före att koppla in den ”lilla bärbara” direkt via modemet. Och plötsligt fungerade den! Efter ett tag gick även vår stationära dator igång. Jag ringde och meddelade Telia. Ett nytt försök med tvn och jag fick igång kanalväljare och kanalinformation och text-tv – men en helt svart ruta. De bestämde att de skulle kolla/mäta ledningarna från ”stationen”. (Nu när jag skriver detta inser jag att jag tappat bort någon vända med Telia.) Poängen är emellertid att jag glömt stänga av tvn när jag slutat samtalet med Telia. Jag gick och skötte en del andra grejor rimligt tillfreds med att åtminstone bredbandet fungerade. Plötsligt när jag kommer in i huset står tvn och dundrar med inte bara ljud utan även bild … och alla kanaler fungerar… Och eftersom tvn fungerar med det nygamla modemet och Akki inte ville riskera att missa bröllopet så är det nya modemet/routern ännu inte inkopplat men blir det väl om nu inte Viktoria strular till det med Daniel i direktsändning.

Dessutom har jag lärt mig en helt annan sak – töm det gamla tjänsterummet på böcker innan Du blir över 80 år. I går hjälpte jag återigen min gamle mentor och favorit Torbjörn Vallinder. Vi är några som plockat på oss en del av de rariteter som funnits i hans bokhyllor. Han har själv tidigare plockat hem en del. I hans korridor på Eden har det i fler månader stått många flyttkartonger med grejor från hans tjänsterum. Torbjörn, hans son och jag tog oss igenom nästan häften av kartongerna. En del direkt pappersåtervinningen, ganska mycket till ett par offentliga bokhyllor för studenter att botanisera i och en mindre del privata grejor till hemmet. Sonen – som är såväl civilingenjör som läkare – är visserligen frustrerad men mycket tålmodig med sin gamla pappa. Jag har redan börjat slänga!

Det konungsliga spektaklet är ännu inte slut.