Det blir åtminstone ljusare på morgnarna. De senaste dagarna har det dessutom varit plusgrader – ibland till och med lite sol. Våren tycks fortfarande vara långt borta.

Ett par dagar efter hemkomsten från Sydafrika var det så äntligen dags för ”mitt ensamkommande flyktingbarn” att vara på asylutredning på Migrationsverket. Det var en pärs för honom – men han kunde på ett i mitt tycke rimligt sätt göra reda för sina omständigheter och skäl för flykt från Afghanistan. Utöver att hans pappa och storbror omkommit i samband med en talibanbomb där han själv blivit rejält skadad hade talibanerna ett par veckor innan hans flykt försökt värva honom som soldat. Han hade då blivit slagen och sparkad. Utöver de dokumenterade splitterskadorna är det inte omöjligt att en del av hans andra besvär i urinledare och näsa åstadkoms då. På onsdag är det dags att hos advokaten läsa och godkänna underlaget för asylutredningen. Sedan återstår några veckors tålamodsprovande väntan på Migrationsverkets beslut.

Dessutom har jag ”på enträgen begäran” tackat ja till Högni Hansson att medverka med ett inslag om enkätteknik på en magisterkurs för blivande miljövetare. Jag borde kanske tackat nej även om det inte innebär alltför mycket arbete – men det är ju smickrande.

Igår var Farmor och jag på tonårskalas. Fredrik blev tretton i måndags. Ett barnbarn som är tonåring och en son som är svensk mästare på 60 m för veteraner. Det är bara att gratulera båda. Jens prestation har dock krävt avgjort mer träning. Fredrik har emellertid bara att fortsätta träna så blir han också svensk mästare i någon veterantävling i sinom tid.