Det är nu snart två veckor sedan vi kom hem från en innehålls- och upplevelserik resa i Sydafrika.

De sex safarin som vi gjorde på tre dagar, naturupplevelserna och alla vinprovningarna var givna höjdpunkter. Sydafrikaresan avslutades med flera dagar i Kapstaden.

En av dagarna ägna vi flera timmar åt besök i den botaniska trädgården Kirstenbosch. Vi hann bara med kanske en tredjedel. Det var mycket imponerande. En av dagarna var det utfärd till Godahoppsudden och på hemvägen besökte vi Boulders Beach med sin pingvinkoloni.

Det var självklart också besök på Robbin Island där Nelson Mandela satt fängslad. En dag ägnades åt apartheidregimens stenhårda segregeringspolitik. En stadsdel där svarta, färgade, indier, judar, muslimer levt välintegrerade revs av regimen för att de olika grupperna inte fick lov att leva tillsammans. De blev sedan hänvisade till olika områden där de saknade en social gemenskap med social utslagning som en nödvändig konsekvens för flera av grupperna. I introduktionen ingick ett besök på en utställning om District 6 som var benämningen på det rivna området. Av något skäl hade de någon form av kulturellt utbyte med Malmö. Det innebar bl.a. att man gjorde en jämförelse med rivningen av Lugnet i Malmö. (I sanningens namn var rivningen av Lugnet mindre dramatisk även om rivningen inte var okontroversiell.) I dokumentationen från Lugnet fanns bl.a. en bild av en familj – mamma, pappa, barn – som sitter på trappen som leder in till deras hus. Av bildtexten framgick att det var familjen Jältoft och texten var skriven av dottern Gunilla. Gunilla var en tjej som vi umgicks en del med i vår ungdom och av och till träffar i Malmö. Det var en egendomlig upplevelse att mer än tusen mil från Malmö i ett museum se en bild av gamla bekantar. Det gjorde lite intryck på våra medresenärer också.

Det hade i flera dagar varit för dåligt väder – för dimmigt eller för blåsigt för linbanan – för ett besök på Taffelberget. Näst sista dagen var det lugnt och strålande väder. Det var en fantastisk utsikt och en mycket bra avslutning på äventyren i Sydafrika.

Det blev givetvis en del shopping och avlastning av en del ”begagnade” klädespersedlar för att klara invägningen inför flyget hem. Det gick på hektot utan övervikt. Vi lämnade Kapstaden den 1 mars. Det var över 35 grader varmt och kom hem den 2 mars till snö och kyla. Våren borde ha varit i antågande. Vi har dock sluppit ett par veckors rejält snökaos. Det finns de som har det värre.