Det har varit ett par hektiska veckor som började efter en veckas utvändig målning av Lilla huset.

Den 6 juli bar det iväg till Göteborg där Fredrik med Husie P12 framgångsrikt deltog i Gothia Cup. Husie kämpade väl och vann – efter en del parlaver – vann sin grupp och därefter två vinna eller försvinna matcher. I 1/16-dels finalen blev dock motståndet något för svårt. Trots att Husies framgångar kraftigt försinkade vår avresa från Göteborg kunde vi inte låta bli att stanna kvar för att heja fram Husie. Vi hann dock med det planerade besöket i Lidköping för att besöka såväl Rörstrands porslinsmuseum som silversmeden Therese Horslev innan det bar av till Jens i Sundbyberg och Stockholms Jazzfestival med spelning av Sonny Rollins. Det blev en och en halv timme med melodisk, svängande jazz av världsklass. Vi kom hem halv tre på natten/morgonen dödströtta efter att på dagen ha gjort Stockholm dvs, Svesnkt Tenn, Liljavalls IKEA-utställning och Valdmarsudde. som alltid är en upplevelse. Därför var det skönt att dagen efter göra en tur i skärgården tillsammans med Jens och njuta av naturen och det vackra vädret.

På söndagen tränade Jens (åter) inför veterna-VM i Lathis. En lätt bristning i vaden hade besvärat honom de senaste veckorna. Men han tyckte att det kändes rimligt bra igen.

På måndagen bar det av hemmåt via ett kort släktforskningsstopp i Eksjö och ett längre glasforskningsstopp i Växjö. Stoppet i Eksjö blev inte ett helt misslyckande – även om vi inte fick se den förväntade gravstenen från den förste eklundaren. Gravstenen skulle enligt uppgift finnas i fundamentet i ett gravkapell. Det visade sig dock att gravkapellet revs någongång i mitten på 1950-talet.smiley De gravstenar som funnits som fundament lär dock numera finnas i källaren i kyrkan vid Stortorget i Eksjö, upplyste en av kyrkogårdsförvaltarna som också gav mig namnet på en som möjligen kan hjälpa oss vidare. smiley

Efersom det var några år sedan vi gjorde en ordentlig glasrunda blev stoppet längre i Växjö. Det var på gott och ont. Kosta är numera ett kommersiellt sammelsurium med outlet, spa, konferensanläggningar och mindre av vacker glas. Åfors och Orrefors håller dock stilen även om den gemensamme ägaren slår igenom med ett likartat utbud i butikerna. Några av de mindre glasbruken har dock “ockuperats” av en ny generation glaskonstnärer. Domkyrkan i Växjö med sitt Vallienaltare är också en storslagen upplevelse. (Möjligen inte samma attraktion om 1000 år som uret i Lunds domkyrka ännu är?)

Sedan blev det dags för Ola att fylla 40 år med sedvanligt kalas i Höllviken. Jens och vår grundplåt till en kanaltur kan dock njutas först nästa år med start den 28 juni i Hesse, Frankrike.

Akki och jag har sedan också hunnit boka en Kinaresa – 12 dagar – i mitten av oktober.

Men innan dess ska – såvitt jag vet – släkten ha sin förste deltagare någonsin i ett världsmästerskap. Vi kommer alla att imorgon strax efter lunchtid hålla tummarna för Jens som ska kuta 100 meter på veteran-VM i Lathis. Det är lika stort som som Gothia cup – åtminstone lika kul. Bara att delta är viktigt – något som jag själv “missat”.