Trots att någon i ledningen igår strulat med för- och eftermidagskaffe och med lunchen blev kursavslutningen på uppdragsutbildningen lyckad. Deltagarna hade på det hela taget gjort bra och genomarbetade examinationsuppgifter. De gjorde också bra och genomarbetade oppositioner. Det var en bra stämning dagen igenom trots att det emellanåt levererades bra kritik. Vi var alla mer än nöjda när vi slutade strax efter klockan fyra. Själv var jag som en intellektuellt urvriden disktrasa – rejält och slutgiltigt utstuderad. Examination är alltid en utmaning – alltuid större för examinator än för den examinerade! Men jag kommer nog att sakna dessa utmaningar framöver.

Efteråt mötte jag Fredrik H över en öl för att minnas Jerker som det under eftermiddagen i Lund varit en begravningshögtid för. Jerker var en komplicerad men en mycket god vän sedan jag först träffade honom för länge sedan på Lingvallen sommaren 1960. Hans yngste son disputerar på onsdag. Det hade Jerker sett framemot att få uppleva. Men Fredrik och jag mindes all hans musikalitet och hans kännedom om en snart bortglömd svensk visskatt.

Kvällen tillbringades tillsammans med Jens som kom direkt från Stadion och stafetträning inför SM. Efter god mat hos indiern, fick jag prova den första svenska maltwhiskyn. Den var mycket bra – efter att den blivit spädd med lite vatten. Kvällen avslutades med Jan Troells mycket bra dvd om kusinen Claes och pianisten Hans Pålssons musiktokningar av Claes målningar. Det är bra – men skakande – halvdokumentär.

Nu sitter jag på tåget hem och åker genom ett soligt och vidunerligt vackert vårsverge – medan Jens är funktionär på något stadslopp i Stockholm.