Söndagen idag har gått i smålunkets tecken. En långpromenad längs stranden där bärnstensletarna nu börjar kratta bland den i landblåsta tången. Kanske är de på jakt efter julklappsfynd?

Självklart har jag inte kunnat hålla mig utan börjat läsa “Our Daily Bread” (1934) av den för mig tidigare okände malmöförfattaren Gösta Larsson. (Det var Fredrik Ekelunds bok m/s Tiden som satte mig på spåret.) Kent har lyckats ragga upp ett par exemplar på antikvariat i USA. Den går inte att uppbringa i Sverige – inte ens på bibliotek om man undnatar ett “läsesalsexemplar” på KB i Stockholm.

Det är en ännu sålänge lågmäld skildring av en elvaårig pojkes uppväxt i Malmö – hur han “tvingas” sluta skolan för att bidra till familjens försörjning. Det handlar om Möllevången Square, Berg Street, the King’s Park och kronor och ören men är skriven på engelska – som Gösta Larsson publicerade sig på efter tio år i USA.

Det har också blivit en vända till Nybogatan för att överlämna en pytteliten julgran som stod för nära en av altandörrarna. Vi fick också stämma av inför torsdagens avfärd.

Det var en lisa för själen att i lugn och ro kunna passera alla köpcentra vars bilparkeringar var knöckfulla med bilar. Jag kan bara ana hur det ser ut inne i galleriorna.

Ännu inga meddelande från Thai Air – men de öppnar sitt kontor i Stockholm om ett halvt dygn.