Så har hösten så försiktigt smugit igång. Solen går upp senare och ner tidigare. Allsvenskan har återstartat – någorlunda framgångsrikt för ”di Blåe” – Malmöfestivalen är avverkad, MNBB har återupptagit spelningarna på Malmö Live, min Litteraturjunta har återstartat, kräftorna är som tidigare nämnt avklarade, det har varit sedvanlig loppis och grillfest i vår bostadsrättsförening, Johanna har flugit till Rom för en höstterminens studier, fönsterna på 14:e våningen är putsade och Akki har återstartat på sina två vävstugor. Och sist men inte minst höstterminen har startat och jag är novisch igen.

Det är numera en lång startsträcka för att påbörja universitetskurser. (Förra gången jag var novisch – något efter mitten i förra seklet – gick man på ett introduktionsmöte 1:e september och registrerade sig på en analog blankett. Sedan var det bara att följa föreläsningarna och köpa kurslitteratur.) Studierna börjar numera i mitten av april med en anmälan på nätet. I mitten av juli får man via epostbesked om man är antagen och ombeds tacka ja på en länk via nätet om man vill ha sin studieplats. I mitten av augusti ombeds man registrera sig på kursen. Och nu börjar de verkliga prövningarna. För att kunna registrera sig krävs en ny id-identitet och nytt lösenord. För det krävs bank-id. Så långt hängde jag med. Därefter började problemen med dubbelautentisering och nytt lösenord. Efter en del meckande klarade jag det nålsögat. Då kunde jag beställa ett särskilt id-kort som ger mig behörighet att vistas i lokalerna efter 16.30! Och inte minst att komma åt lärplattformen Canvas.

Nästa hinder var att komma åt det digitala biblioteket. Nytt id och nytt lösenord. Efter att ha brytt min hjärna med ett lösenord som var olikt mitt förra – som systemet krävde – kom jag äntligen åt även det virtuella biblioteket, som tycks vara en guldgruva med tillgång till avhandlingar och annars svårtillgängliga vetenskapliga tidskrifter.

Glad i hågen och laddad gav jag mig iväg till introduktionsmötet. Där uppstod nästa problem. När jag skulle ta hissen upp till sjätte våningen inträffade inget när jag tryckte på knappen i hissen. Efter en stund öppnades hissdörrarna och jag fick snopen gå ut. Det var kanske något fel på hissen? Hissen intill fungerade tydligen eftersom några unga, glada studenter kom ut ur den. In i den, tryckte på 6:e våningen med samma nedslående resultat. Det hjälpte inte att det kom fler som också försökte komma till 6:e våningen. Det blev till att utnyttja apostlahästarna. De tidigare laddade studenterna var rejält urladdade när vi nådde de svindlande akademiska höjderna. Av kursledaren fick vi reda på att vi behövde en personlig kod om vi ville utnyttja hissen efter klockan 16.30. Eftersom föreläsningarna/seminarierna alltid börjar klockan 17.15 fick vi reda på att koden till hissen fick man beställa på nätet.

Efter ett par timmars fruktlösa försök att hitta rätt på universitetets hemsida och tre epostkontakter med it-support lyckades jag få en kod till hissen. Dagens universitet är inte anpassade för gamla akademiska stofiler. Förmodligen är det enklare att klara kursen?

Är det någon som undrar vad jag avser att få ett vetenskapligt grepp om? Kursen går på halvfart och har den upphetsande titeln Malmös historia från 1850 till idag. Men det blir kanske en ny historia?