Som vanligt tar den skånska vintern två steg fram och ett tillbaka. Ena dagen skiner solen från en klarblå himmel och vinden värmer, nästa dag minusgrader och vinande snön runt husknuten. Det tar en kvart att få bort snön från bilen. Dessbättre fungerade kollektivtrafiken utmärkt i  Malmö och tågtrafiken mellan Malmö och Lund. Men i Lund blev det tvärstopp när jag och min kompis skulle ta bussen till Östra Torn och Litteraturjuntans sammanträde. All kollektivtrafik inställd i Lund och det tog rejäl tid att få tag på en taxi som var beredd att köra på ”normal” taxa. Litteraturjuntan fick dra ut på tiden till dess att kollektivtrafiken i Lund återupptagits. Ett par dagar senare var all snö försvunnen och förvandlad till strömmande vatten i Hörbycentrum och till olägenhet för villor vid Ringsjön.

Barnbarnet i Norrköping som trots – eller kanske tack vare – ett omfattande engagemang i kårlivet erhållit ett utbytesstipendium i Rom under höstterminen. Det ser hon framemot med skräckblandad förtjusning. Oron består i första hand av den sällsynt besvärliga bostadsmarknaden för studenter i Rom. Men det ger Akki och mig en möjlighet att planera en höstresa till Italien.

A pro på gamla ruiner. Själv håller jag tillsammans med ett par gamla klasskamrater att planera för vårt 60-årsjubileum. 60 år sedan vi tog studenten? Av klassens lite drygt 20 elever som fortfarande lever är det 15 som tackat ja. Några kan tyvärr inte komma eftersom de känner sig för skröpliga. Några har inte svarat. Den mest avlägsne kommer resande från Arjeplog-Arvidsjauri. Det blir kanske en måltid i det gamla danska medeltida Kockska Huset. Vid ett kommande ”studiebesök” ska vi utvärdera tillgängligheten och akustiken. Det blir alltmer att ta hänsyn till för övermogna som för 60 år sedan avlade ”mogenhetsexamen”.

Akki har hunnit med ytterligare en vända på Akuten. Den här gången tillkallades inte ambulans utan jag agerade transportör. Denna gång blev det bra några timmar innan jag kunde hämta hem henne. Om en vecka är det planerat en ultraljudundersökning av hennes hjärta och sedan hoppas vi på en permanent lösning.

Vår favorit Jan Lundgren erhöll Guldnålen på en bejublad picknickkonsert på Victoria. Jazzradion var där för att spela in för kommande sändning. Så om ni lyssnar mycket noga kan man i sinom tid höra oss andäktigt lyssna (och applådera). Själv har jag nu sent om sider fått hörapparat utprovad. Nu återstå bara att se – eller snarare höra – om det är selektiv perception eller nedsatt hörsel som gjort att jag inte uppmärksammat alla kommentarer i hemmet?