Försommaren har övergått till sommar. Akki och jag har tagit våra första dopp i Höllviken. Akki menar att det varmt och skönt i vattnet. Själv tycker jag det är varmt och skönt när man raskt kommit upp ur böljan och kan sitta för att njuta av den värmande solen. I går infördes vattningsförbud i Vellinge kommun. Idag kom det första (efterlängtade?) regnet. Vi fick skula vid en badhytt nere på stranden innan vi kunde ta oss hem för att tömma regntunnan och fylla vattenkannorna. Vincents solrosor och rädisor måste skötas så att han har något att ta ansvar för när han och familjen anländer till midsommar.

För en vecka sedan deltog i vår första demonstration på många år; mot nedskärningar i skolan. (Manifestationen ”kippavandring” från Möllan till Synagogan mot den ökande antisemitismen i Malmö var den senast föregående för några år sedan.) Tyvärr var det ganska avslaget på Stortorget. Inget som får vare sig rikspolitiker, inte ens lokalpolitiker i Malmö att få skrämselhicka. Och ändå borde inte bara elever och föräldrar vara vettskrämda över nedskärningarna i skola och förskola. Läget är allvarligt. Allt måste göras för att minska rekryteringen av barn till olämpliga uppväxtmiljöer. Talarna lyckades inte riktigt entusiasmera mötesdeltagarna. Det var kanske inte så konstigt när de ibland använde det positivt värdeladdade ordet ”besparingar” när det konkret är tal om brutala nedskärningar” av resurser till skola och förskola – större klasser och färre behöriga lärare. Dessa s.k. ”besparingar” är som att kissa i byxan först blir det varmt men sedan kallt och klibbigt.

Pensionärsföreningen ”Nisses småpågar” har fått en ny och snart sista medlem. I fredags gick en gammal kollega (och elev till några av oss medlemmar) i pension. Det sänker medelåldern i det åldrande sällskapet och kan förhoppningsvis förnya skvallret och andra angelägna samtalsämne vid våra luncher.

Idag har Akki och jag firat Islands nationaldag med årets första härodlade nypotatis och nästan härfångad skrubba. Det var mycket gott; liksom ”di Blåes” ledning i allsvenskan.