Lillejulafton levererades äntligen den efterlängtade kyl/frysen. Den är tyvärr inte identisk med sin pare; dörrhandtagen har en något annorlunda design, det är skillnad i de vita nyanserna, det nya bullrar lite mer och inte minst det nya är inte avsett att vara för inbyggnad! Den utdragna handläggningen av ärendet och Ikeas bristande intresse för kompensation får nu Allmänna reklamationsnämnden ta sig an. Vi får se hur det slutar. Kylarna och frysarna fylls nu åter sakta men säkert med allsköns godsaker. De töms förvånansvärt snabbt.

På julaftonsmorgon återupptog vi en gammal jultradition – bastubad i bostadsrättsföreningens gemensamhetsanläggning. Det var skönt – men kanske inte så nyttigt? Akki hade haft en lunginflammation och jag en förkylning. Vi hade tydligen inte riktigt tillfrisknat, eftersom vi direkt efter julaftonsfirandet på Nybogatan fick feber och rejäl torrhosta. Akki fick en ny antibiotikakur och jag tog ett par Alvedon och la mig till handlingarna.

Vi har inte gjort många knop i mellandagarna. Läst julklappsböcker – inklusive en rejält dålig som jag fick av Johanna, som en blinkning till de julklappsböcker hon fått av mig men fortfarande tycks vara olästa. Precis som jag brukat göra får man en extra present om man skriver en recension av boken. Johanna fick två! En skriven av ChatGPT och en egenhändigt skriven. Själv anser jag självklart att min egen är vida överlägsen den trista, torra, okritiska AI-versionen. Ironi och kritisk distans är ännu inget för AI.

Trots dimma och regn timmarna före tolvslaget kunde vi njuta av spektakulära fyrverkerier över Malmö. Tyvärr smäller det dagligen i Ukraina och för ofta mellan konkurrerande smågangsters i Sveriges för att den riktiga feststämningen ska infinna sig. Något slut på eländet är inte i sikte.

Vår nya högerregering med dirigenten Åkesson har på två månader lyckats med konststycket att redan höja åtminstone några skatter: på tobak och alkohol, skatten på ISK-sparande, höjd mervärdesskatt på vissa reparationer och föreslår en tillfällig skatt på vissa elproducenters överintäkter (sic). Bra jobbat av en högerregering som gick till val på sänkta skatter. Något slut på eländet är inte i sikte.

Vi har också hunnit med ett andra försiktigt besök på gymmet och tagit våra nappatag med cykelspinning, roddmaskiner och andra tortyrredskap. Det är välbehövligt efter helgernas excesser i vällevnad. Inte minst eftersom de senaste dagarnas dimma, regn och blåst som medfört inställda promenader runt Pildammarna.

En liten ljusglimt i denna eländestillvaro var gårdagens besök i Baltiska hallen där en annan gammal tradition åter kommit igång – Skånecupen. En fotbollsturnering som varit viktiga för Ola och Jens och senare för Fredrik och Johanna. Jag stannade några matcher och gladdes åt tioåringarnas segrar och led med de som förlorade. Jag noterade inga nya lovande Bosse Larsson eller Staffan Tapper – men mycket spelglädje.

Igår blev Vincent stor grabb. Han tappade sin första tand och snart ska han bli Storebror.