Vi har passerat höstdagjämningen. Dagarna blir kortare, det blir mörkare inte bara i Malmö utan också i Sverige och Europa.

Det blev oavgjort mot Bajen igår. Det enda som värmde i regnet och snålblåsten var långkalsongerna. Nåja, blåsten medförde åtminstone att vindkraftverkens rotorblad snurrade rejält och producerade el. För en gångs skull har vi lärt oss att uppskatta blåst och njuta av den vackra synen av snurrande vindmöllor på Lillgrund i Öresund och vid Dalby. De sänker – eller åtminstone bidrar till en mindre dramatisk höjning – av priset på el.

Den livsfarlige pajasen Putin inbillar sig att en majoritet av ukrainarna i östra Ukraina vill överge sitt land för att införlivas med Ryssland. Enligt Putins historiesyn är det USA:s och Västs imperialism som är de stora motståndarna och måste besegras. Efter att gasexporten från Ryssland till Tyskland upphört rören sönder. Till nytta för ingen, till skada för klimatet och torskbeståndet i Östersjön. Som grädde på moset firade pajasen den illegala annekteringen av östra Ukraina med en konsert på Röda torget. En masspublik fick inte lyssna till ryska klassiker som Tjajkovskij eller Shostakovich utan en dekadent, imperialistisk rock-konsert.

Italien håller också på att få ett brunblått styre med ledare som kan tänkad vara positiva till förhandlingar med pajasen för att få ner priset på gas och el. De är tyvärr inte ensamma i EU. Många är ekonomiskt hårt drabbade av stigande el-, gas- och oljepriser. Att tillmötesgå populistiska krav på omfattande subventioner är kontraproduktivt klimatet och miljön. Det är som att kissa i byxan – först blir det varmt och skönt men snart nog blir det …