För en vecka sedan hade vi val. Som alla noterat slutade det med en brunblå soppa på riksplanet. Det blev en trist kväll som inte kunde vägas upp av att MFF välförtjänt vann mot Peking. Vi kan leva med att ”di Himmelsblå” inte vinner allsvenskan varje år – men att eventuellt behöva leva i fyra år med en regering som blir helt beroende av ett parti med bruna rötter – ett vindflöjelparti som vare sig en regering eller en opposition kan lita på. Klimatarbetet kommer med all sannolikhet att ställas i stand-byläge; drivmedels- och elpriser kommer att subventioneras. Klimatet för humanistiska värderingar inom bistånds-, kriminal- och invandringspolitik kommer att bli kallare. Aktiekurserna för privata aktörer inom skola och vård har redan rakat i höjden till glädje för några få.

Risken är dessutom betydande att det återigen blir utdragna regeringsförhandlingar med många förslag till lösningar och men också många låsningar. Valet av talman blir det första testet på vem som behöver överge sin princip om från vilket parti  talmannen ska komma: det största partiet i Riksdagen (sossarnas traditionella ståndpunkt), från regeringsunderlagets största parti eller från största parti i regeringen. Och det är bara aperitifen på den brunblå soppan. Sedan följer talmansrundor för att utröna vem som får och vill leka med vem och vem som kan tänkas stödja det, vem som fegar ur för att gå hem och vem som är kvar och käftar emot.

Regeringsförklaringen och tilltänkta statsråd ska tillkännages och sist men inte minst ska en budgetproposition läggas på Riksdagens bord. Och inte det minst viktiga godkännas. Dessutom måste den nya regeringen ge något bete till Turkiet om Regeringen inte vill överge målet att lämpa Sverige in i Nato.

Jag blir inte det minsta förvånad om det blir misstroendeomröstning i Riksdagen och hot om extra val – om inte före jul så åtminstone en bit in på 2023.

Politiska journalister kommer att desperat att låta ”experter” kommentera händelseutvecklingen med ”å ena sidan … men å andra sidan” vilket man inte behöver vara expert för att kunna formulera. Ibland skäms jag över att statsvetare lånar sig till slika ting. Men det är klart media utnyttjar väderförståsigpåare också. Hur som helst brunblåsoppa är inget jag ser framemot!